19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSerie de cutremure puternice în Indonezia

Serie de cutremure puternice în Indonezia

O succesiune de două cutremure a zguduit miercuri seara coasta sudică a provinciei Papua, din estul Indoneziei, existând riscul producerii de tsunami.

Potrivit NewsIn, citând Institutul american de geofizică USGS, care foloseşte scara magnitudinii de moment, primul cutremur a avut o magnitudine de 6,6, urmat la mai puţin de un minut de un cutremur cu magnitudinea de 7,2, cu epicentrul localizat în apropierea primului.

Primul seism, de 6,6, s-a produs la ora 17.10 GMT (joi, 2.10, ora locală), la o adâncime de 21,1 kilometri, având epicentrul la 105 kilometri nord-nord-vest de Dobo.

Al doilea cutremur, de 7,2, s-a produs la o adâncime şi mai mică, de 12,3 kilometri, fiind localizat la 109 kilometri nord-nord-vest de Dobo, Insulele Aru.

Pe scara magnitudinii de moment folosită de USGS, un seism cu magnitudinea 6 este considerat puternic.

Deocamdată centrul american nu anunţă declanşarea vreunei alerte de tsunami.

Zona unde s-a produs cutremurul este îndepărtată şi puţin populată.

La 16 iunie anul acesta, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar circa 20 de case au fost distruse de o serie de patru seisme produse în Indonezia. Primul cutremur a avut o magnitudine de 6,4 grade pe scara magnitudinii de moment şi a fost urmat de unul cu magnitudinea 7, care a dus la declanşarea unei alerte de tsunami. O oră mai târziu, s-a produs un seism cu magnitudinea 5,2, urmat la 20 de minute de unul de 6,2.

Indonezia este situată pe Cercul de foc al Pacificului, unde activitatea vulcanică şi seismică este foarte puternică.

Peste 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un cutremur cu magnitudinea 7,6 produs în zona insulei Sumatra, în septembrie 2009.

Indonezia a fost, de asemenea, cea mai afectată ţară în urma tsunami-ului devastator care s-a produs la 26 decembrie 2004, în această ţară înregistrându-se aproape 170.000 de victime.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă