3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialSerialul fantasy "Tronurile" a intrat in probe la HBO

Serialul fantasy „Tronurile” a intrat in probe la HBO

» Unul dintre cei mai apreciati autori americani de literatura fantasy, George R.R. Martin, are sanse de a-si vedea visul cu ochii: au inceput filmarile episodului-pilot adaptat dupa "Urzeala tronurilor".

HBO a anuntat ca an inceput filmarile pentru episodul-pilot din seria "Tronurile", adaptare dupa romanul "Urzeala tronurilor", publicat in 1997 si premiat cu "Locus" doi ani mai tarziu. George R.R. Martin, autorul celebrei nuvele "Regii nisipurilor" (1979), distinsa cu premiile "Hugo" si "Nebula", a inceput seria fantasy "Cantec de gheata si foc" in 1996. Saga este alcatuita din sapte romane – patru publicate, trei in stadiu de proiect. Primul roman este "Urzeala tronurilor" ("A Game of Thrones" in original), publicat si in Romania de Editura Nemira. Seria "Cantec de gheata si foc" este considerata o capodopera a genului, dupa trilogia "Stapanul inelelor" de J.R.R. Tolkien, drepturile cinematografice fiind achizitionate de HBO.

Rezultatele se vor vedea curand, anunta Hollywood Reporter, desi se arata ca retelele puternice de televiziune americane au investit in ultimul timp in acest gen de productii (de la "Lost" pe ABC la "Heroes" pe NBC sau "True Blood" la HBO) si se asteapta la o oarecare retinere la o pondere a investitiilor de gen. Dar succesul de carte justifica investitia in productia de film; mediul politic mondial – de asemenea. Mai ales ca producatorii executivi sustin ca investitiile vor fi mult mai mici, pentru ca in nuvelele lui George R.R. Martin nu apar mii de orci si demoni, iar asta duce, implicit, la o reducere a costurilor. Ei spun ca personajele din "Tronurile" sunt mai ieftine pentru ca trebuie reproduse doar sabiile, dragonii, magia etc.

Dupa criza, e timpul sa visam
Pe de alta parte, in vremuri de austeritate – mai ales cele de ordin economic ori cauzate de razboaie – lumea vrea sa viseze. "Fantezia este cel mai de succes gen pentru filmele de fictiune de lungmetraj. Genul in sine a fost popularizat cu «Stapanul inelelor» si cu seria «Harry Potter»", apreciaza David Benioff, unul dintre producatorii executivi. "Marea fantezie nu a fost niciodata realizata pentru micul ecran, iar acum, daca e posibil, o va face HBO. Se pare ca genurile abordate in serialele de televiziune au cam obosit – «The Sopranos» sau «Deadwood» – si trebuie reinventate", a mai spus Benioff.
si tot legat de costurile de productie, care de cele mai multe ori au fost un factor de descurajare pentru canalele de televiziune, producatorii sunt fericiti ca o serie de personaje dramatice si batalii majore se petrec in film "in afara scenei", adica sunt sugerate.
Daca HBO reuseste cu episodul-pilot, producatorii vor sa ecranizeze fiecare roman din cele sapte ale seriei, adica o adaptare pe sezon.

Concurenta, un posibil obstacol
Insa, inainte de toate, chiar inaintea lansarii, dusmanul de temut al productiei nu e nimeni altul decat concurenta. Propria concurenta. HBO are in vedere alte zece proiecte pentru cate un episod-pilot, din care se asteapta ca pe putin sase sa primeasca unda verde. Abia apoi, in functie de rezultatele audierii, sa porneasca productia seriilor.
Mai apare un element. Este posibil ca succesul inregistrat pana acum cu serialul "True Blood" sa "lucreze" in favoarea "Tronurilor". Este recunoscut faptul ca HBO a sfidat mereu genurile specifice – de tip branding – pentru orice tip de retea TV. Nu s-a mers pe genul "asta ni se potriveste, iar asta nu" si reprezentantii lor au sustinut, in timp, ca fiecare proiect este apreciat in functie de propriile merite. Lucrul acesta i-a adus un statut aparte postului de televiziune, iar productiile sale au devenit, indiferent de gen, foarte mult urmarite de public.

 

Si totusi, carcotasii spun ca, intr-o perioada in care drama-vampir castiga atat de mult public, drama istorica "Dinastia Tudorilor" a adus un public peste aprecieri. In contrapartida, n-ar fi rezonabil ca reteaua sa "suporte" si seria "Tronurilor". Retelele de televiziune produc rar filme de fictiune, mai ales genul fantasy. ABC ar avea ceva ce se apropie, serialul "Pushing Daisies", desi elementele fantastice sunt invelite intr-un exces, pentru zilele noastre, de proceduri criminale. Ar mai fi la ABC "Kyle XY" sau "Buffy the Vampire Slayer" la WB Network, care ar putea fi mai degraba incadrata la genul "drama supranaturala". A mai fost "Xena: Warrior Princess" sau viitorul proiect al celor de la NBC, seria "Kings".

Jurnalistul George Martin
George R.R. Martin s-a nascut in 1948, la New Jersey, si a absolvit jurnalismul cu summa cum laudae la Northwestern University, Illinois. In anii ’70 a scris o serie de nuvele, printre care si "Regii nisipurilor" (1979), apoi a continuat cu romane SF, fantasy si horror. In anii ’80 a fost producator si scenarist de televiziune, editor al seriei "Twilight Zone" la CBS Television si producator al filmului "Beauty and the Beast". Una dintre nuvelele sale a fost ecranizata sub numele "Nightflyers". Romanul "Blood of the Dragon" ("Sangele dragonului"), care face parte din roman, a obtinut Premiul "Hugo" in 1997.
Editura Nemira a publicat cele doua volume din seria "Inclestarea regilor" si "Urzeala tronurilor". Totodata, saga "Cantec de gheata si foc" va fi tradusa si publicata de Nemira.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă