14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialRobert Stan, candidat ALDE la Primăria Sectorului 6: Cea mai gravă problemă...

Robert Stan, candidat ALDE la Primăria Sectorului 6: Cea mai gravă problemă în Sectorul 6 este ineficiența Aparatului Administrației Locale a Primăriei

Candidatul ALDE la Primăria Sectorului 6, Robert Stan, consideră că PNL are puține șanse în alegerile locale, deoarece schimbarea candidaților denotă o instabilitate. Stan mai spune că cea mai mare problemă în Sectorul 6 este ineficiența aparatului Primăriei.

România liberă: De ce doriți să deveniți primar?

Robert Stan: Timp de trei ani si jumatate am fost consilier local pe listele PNL,  partid pe care l-am parasit tocmai pentru că am observat că nu puteam realiza ceva pentru Sectorul 6. Cred că acum pot face mai mult. Sunt multe lucruri de făcut în Sectorul 6.

R.L: Ce slogan de campanie aveți și ce semnificație are?

R.S.: Sunt două sau trei sectoare în București care încep să arate ca mici orașe europene. Mă refer la Sectoul 3, Sectorul 1 și cât de cât Sectorul 4.  Faptul ca suntem al doilea sector ca populație din București, după Sectorul 3, cu o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori, am putea fi un mic oras european iar cetățeni ar trebui să se simtă la fel ca cei din Praga, din Paris, cu clădiri reabilitate care să placă ochiului, să se simtă ca acasă.

Astfel, Sloganul meu este ”Ridicăm Sectorul 6 la STANdarde europene”

R.L: Ce studii aveți, ce locuri de muncă ați avut și cum credeți că vă va ajuta experiența acumulată pentru funcția de primar?

R.S.: De profesie sunt economist, iar ca ocupație, din 2003 am ocupat funcții de conducere in cadrul unor companii cu capital privat. În afara realizarilor profesionale, experiența de consilier local din ultimii 3 ani și jumatate, mă ajută și mă califică pentru funcția de primar

R.L: Care ar fi cea mai gravă problemă identificată în Sectorul 6 și vă gândiți s-o rezolvați?

R.S.: Cea mai gravă problemă este ineficiența aparatului Administrației Locale, a Primăriei. Aceasta ar trebui să se afle în slujba cetățeanului, nu cetățeanul să fie în slujba aparatului primăriei. Astfel, unul dintre punctele programului pe care îl propun este să eficientizez activitatea primăriei din toate punctele de vedere, pentru a veni în ajutorul cetățeanului. De aici apar toate probleme pe care ceilalți contracandidați le prezintă ca și promisiuni electorale. Mă refer la curățenie, siguranța în școli, reabilitare termică, taxa zero pentru serviciile de salubrizare etc. Sunt activități normale ale unei Administrații Locale și ar fi trebuit să fie puse în aplicare până acum.

Voi evalua periodic personalul Primăriei, pe criterii de competență, și voi opri în funții doar pe cei care dovedesc. Evaluarea nu va avea ca rezultat concedierea ci doar relocarea pe alte posturi. Un loc de muncă este greu de găsit….

R.L: Aveți probleme cu locurile de parcare? Cum vă gândiți să le rezolvați?

R.S.: În tot Bucureștiul sunt probleme cu locurile de parcare. Vreau să dezvolt proiecte în parteneriat public-privat cu ajutorul carora să construim, în anumite zone în care ne este permis din punct de vedere urbanistic, parcări supraetajate sau subterane. Acestea ar putea fi construite între blocuri și ar putea prelua un număr mare de mașini parcate pe trotuare sau spatii verzi. Trotuarele nu mai există. Copiii merg către școală, practic, pe stradă, prin fața mașinilor. Și eu am copil si trăiesc în acest Sector. Pe drumul către școală mergem numai pe stradă. Vreau să redau aceste trotuare cetățenilor și să încerc să măresc și suprafața spațiului verde care tot din acest punct de vedere a fost diminuată.

R.L:  Cum v-ați gândit să fluidizați traficul în Sectorul 6, având în vedere că Bulevardul Iuliu Maniu preia o mare parte a traficului de pe Autostrada A1?

R.S.: Sectorul 6 „beneficiază” de o intrare a unei autostrăzi în Capitală, care aduce un număr mare de autovehicule, iar multe dintre acestea se și opresc în Sector. 

Între propunerile mele se regăsește și cea care privește fluidizarea traficului dintre blocuri prin introducerea de sensuri unice. Există câteva sensuri unice între blocuri dar acestea nu sunt respectate. Nu fac parte dintr-un proiect  integrat. Nu s-a făcut un studiu care sa ofere informatii despre cât se încarcă traficul într-o zonă și cum se descarcă in alta zona. Sunt semne montate doar ca să se vada ca exista. Mai mult, nici nu se respectă aceste semne, iar poliția locală îi amendează sporadic pe cei care intră pe sens interzis. Soferii se blocheaza unii pe altii și se formează haos. Coroborat cu restricțiile pentru construcțiile de la metrou, vă dați seama ce rezultă. La suprafață aceste lucrări ar trebui să fie finalizate la finalul lunii iulie, iar str. Drumul Taberei să fie redata circulației pe ambele sensuri de mers. În 2017, am înțeles că vor fi finalizate și stațiile de metrou iar linia va fi funcțională.

O alta propunere pentru locuitori, legat de circulație, este să realizez străpungerile pe anumite străzi. Una dintre ele este cea dintre str. Valea Cascadelor si str. Prelungirea Ghencea. Cu bani de la Guvern se pot face exproprieri și se poate realiza această arteră care preia foarte mult din circulația de pe Prelungirea Ghencea. Mai am în vedere străpungerile pentru Bd. Timișoara-Centura Bucureștiului și Strada Brașov-Șoseaua Alexandriei. Prelungirea si completarea Străzii Liniei, între Valea Cascadelor și Bd. Geniului poate prelua traficul de pe Bd Iuliu Maniu și Bd. Timișoara.

Ma gandesc să ma implic și în realizarea pasajului suspendat de la Răzoane, care este foarte important.

De asemenea, inexistența unui spital, în Sectorul 6, mă face să mă gândesc la acel centru nefuncțional, ”Sfântul Nectarie”, care va fi transformat într-un centru funcțional. As dori să reglementez și asistența gratuită acordată persoanelor în vârstă. Chiar și la domiciliu. Realizarea acest proiect necesita  incheierea unor protocoale cu CNAS.

Voi creea noi centre culturale, săli de spectacole și voi reda locuitorilor Centrul Cultural Favorit. Voi  înființa o bază sportivă si o gradinita în cartierul Brâncuși. Îmi mai propun să reabilitez locurile de joacă  și să amenajez altele noi, să reglementez situația piețelor și să amenajez o zonă de promenadă a lacului Morii. Sunt multe de facut….

R.L:  V-ați gândit cum să accesați fonduri europene?

R.S: Da. Principala mea promisiune si totodata provocare este accesarea de fonduri europene nerambursabile. Nu o sa readuc in discutie reabilitarea blocurilor, deoarece acesta a devenit un subiect foarte comun. Toți candidații se folosesc de el în campanie. În concepția mea, aș dori să realizez această absorbție de fonduri pentru toate celelalte nevoi ale Sectorului 6. În acest sens, doresc să creez un serviciu sau directie, în cadrul Primăriei Sectorului 6, care să aibă ca obiect principal accesarea de fonduri europene. Avem fonduri la îndemână pe care nu le folosim pentru că nu le accesăm. Mai mult, ajungem să plătim din banii bugetului local sume suplimentare pentru menținerea unor proiecte care sunt în derulare. Și mă refer aici la parcul Drumul Taberei și la cele două proiecte integrate de dezvoltare din cartierele Dr. Taberei și Militari. Acestea nu au fost finalizate la timp și dacă nu am fi alocat anumite sume de bani la începutul anului, derularea lor s-ar fi oprit și ar fi trebuit sa returnam din bugetul local ce am primit deja.

R.L: Spuneați despre Centrul ”Sfântul Nectarie”. Sectorul 6 nu are un spital. S-ar putea construi unul în perioada următoare?

R.S.: Da. Un proiect major, este realizarea unui spital în Sector, care din punctul meu de vedere necesar. Se poate face printr-un parteneriat public-privat dar nu cred că un asemenea proiect se poate implementa în patru ani. Aș prefera să-l încep si sa informez locuitorii periodic despre stadiul lucrarilor. Nu vreau să promit să să nu mă țin de promisiune. De fapt, din programul meu de campanie reiese clar: ”Ne-am săturat de promisiuni, vrem sa facem ceva”.

R.L: Cum puteți rezolva problema școlilor și grădinițelor insuficiente pentru Sectorul 6?

R.S. Vreau să măresc numărul de creșe și grădinițe. Aceasta este o problemă majoră. Numărul locurilor în creșe este mai mic cu cel puțin o mie.  O alternativă a grădinițelor sunt cele particulare dar după cum am văzut grădinițele particulare nu sunt neapărat și cele mai bune. Chiar eu am avut surpriza să constat că fiul meu, pe care îl dădusem la o grădiniță particulară, a venit cu un ochi vânăt. L-am mutat la o grădiniță de stat. Și a fost mult mai bine pentru el. Nu spun că acele grădinițe particulare nu ar trebui sa existe. Poate nu am găsit-o eu pe cea mai bună, însă surpriza a fost ca dupa mutare, copilul meu a beneficiat de o schimbare in bine a educatiei. În Sectorul 6 sunt peste 27 de grădinițe de stat dar nu sunt suficiente.

R.L: Ce realizări personale/profesionale aveți?

R.S.: Pe plan personal, cea mai mare realizare a mea este faptul că am un copil și este sănătos. Iar pe plan profesional, conduc o companie cu capital privat. Si o conduc bine.

R.L: Ce părere aveți despre costrucția Catedralei/Moscheei?

R.S:  Atâta vreme cât nu avem un spital, în Sectorul 6 noi nu ne putem gândi la construcția unei catedrale sau a unei moschei. Cu banii respectivi aș putea reda cetățenilor Centrul Cultural Favorit și cred că ar fi mult mai mulțumiți decât de existența unei moschei, oriunde în București. Nu am nimic cu celelalte religii. Din contră, îmi place să călătoresc și sunt foarte atent la obiceiurile și religiile staine tarii noastre. Nu aș fi de acord să fac o moschee în Sectorul 6 decât dacă, într-adevăr, aici ar trai un foarte mare număr de musulmani. Nu aș face o moschee doar pentru 300 de musulmani. Dacă din 3 milioane de locuitori, cât se estimează că are Bucureștiul, am fi avut 500.000 sau un milion, atunci poate s-ar fi impus existența unei astfel de moschei.

R.L: Ce ați face dacă ați avea dosar penal?

R.S.: Trăim într-o țară democratică și respectăm legile. Dacă vreodată aș ajunge în această situație nu aș avea altceva de făcut decât să las organele statului să-și facă treaba. Dar din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să intervină și răspunderea persoanei care face plângerea, în cazul în care fapta nu este dovedită.

R.L: Ce ne puteți spune despre contracandidații dumneavoastră? Îi cunoașteți? Vă este teamă de ei?

R.S.: Din ce am observat, mi se par mult prea indarjiti să câștige Primăria de Sector. Mi se pare ca sunt alte mize la mijloc. Mize pe care cetateanul de rand nu le cunoaste. Din păcate pentru ei, eu sunt locuitor al Sectorului 6 și de-a lungul timpului am văzut cum se comporta fiecare dintre ei. Am văzut ce înseamnă o înțelegere între partide. Am văzut cum înțelegerile trec și peste alegeri. Domnul Florescu, de exemplu, care este independent, dar este „dependent” de oameni este pentru a nu știu câta oară când candideaza desi are tot felul de probleme… Iși dorește să ajungă administrator al acestui Sector mult prea mult. Oare de ce? „Pietele” din sectorul 4 ce recomanda?

Anumite semne de întrebare am si pentru contracandidații care fac promisiuni de campanie care prectic ar fi trebuit să se constituie deja in activitatea curenta a Primariei. Taxa zero, nu înțeleg de ce nu a fost initita de catre  dl. Mutu sau d.l Mironescu in timpul acestor 4 ani. Au venit cu ea in campanie. Ei cred ca locuitorii Sectorului 6 mai pot fi pacaliti?  Fac parte din două partide care aveau majoritate in Consiliul Local si au avut o colaorare foarte bună.

R.L:. Cât de importantă este susținerea partidului pentru un candidat?

R.S: Este foarte importantă. Ai o echipă de partid , din care alegi consilierii, îi propui, și dacă ajungi primar, poți să realizezi foarte multe lucruri cu ajutorul lor. Ca și independent, nu ai niciun consilier în afară de cei personali. Consiliul local va fi format din alți consilieri de altă culoare politică. Independentul va trebui să facă  tot felul de înțelegeri cu partidele respective pentru a trece proiectele. Nu va fi în folosul cetățeanului. Proiectele vor trece sau nu, în funcție de aceste înțelegeri.

R.L: Despre avearea dumneavoastră ce puteți spune.

R.S.Declarația mea de avere este publicată pe site-ul primăriei și poate fi consultată de oricine.

R.L: Ce părere aveți despre candidaturile PNL la Primăria Capitalei?

R.S. Provin din PNL, pentru că în 2012 am fost ales pe listele USL din partea PNL, ca și consilier la Sectorul 6. Am trecut la ALDE, pentru ca mi-a inspirat mai multă în credere. Faptul că nu au candidat sigur, faptul că sunt ultimii care își pun candidații la sectoare și nimeni nu a dorit să candideze la S6, în afară de dl. Mironescu, ma fac sa-mi pun semne de întrebare ca alegător. Îmi pare rău pentru dl Orban pe care il stimez. Nu știu ce face fiecare în particular. Dar faptul că s-au tot schimbat candidații, aceasta denotă o instabilitate și instabilitatea trebuie sancționată de către electorat.

R.L: Ce întrebare lipsește din acest interviu?

R.S.: Cred ca am atins toate punctele….

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă