5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialSerele constantene, in pericol de disparitie

Serele constantene, in pericol de disparitie

Zeci de hectare de sere din zona Kilometrul 5 au fost retrocedate unor proprietari. Firmele care isi desfasoara activitatea aici spun ca punerea in posesie s-a facut ilegal. Miza este terenul, evaluat la aproximativ 18 milioane de euro.

Problemele au aparut imediat dupa evenimentele din 1989, cand 14 persoane au facut o cerere de retrocedare a pamanturilor mostenite, in baza Legii 18. Acestea au vizat insa terenuri din Valu lui Traian, Ovidiu, Nazarcea sau Palazu Mic, nicidecum pe teritoriul actualelor sere. Ei au primit in schimb actiuni la SC Prosper. Potrivit legii insa, trebuia facuta dovada ca acestia au avut terenuri care apartineau societatii comerciale respective. Nimeni nu credea la acea ora ca se va ajunge sa se ia fizic pamantul de la acea societate. Legile proprietatii au fost apoi modificate. Intre timp, SC Prosper a fost urmarita silit de catre AVAB si s-au vandut constructiile sere, care au fost cumparate de cinci societati comerciale, prin licitatie publica, in anul 2000. Acestia si-au intabulat constructiile, au facut investitii si au functionat in toata aceasta perioada.

Logica absurdului

La scurt timp insa, legislatia se schimba din nou si apare o surpriza: incepe sa se acrediteze ideea ca terenurile pot fi predate fizic. Avocatul celor cinci firme care activeaza aici, Stefan Roman, spune ca punerile in posesie au fost fictive, pentru ca, de fapt, firma nu a pierdut niciodata posesia terenului. Intre timp, terenul a facut parte dintr-un adevarat meci de ping-pong intre Autoritatea pentru Domeniile Statului si comisiile locale. In hartii, serele au trecut de la o entitate la alta. In schimb, activitatea acestora s-a derulat aici fara intrerupere. Avocatul spune ca terenul revendicat a fost islaz inainte de a deveni sera, fapt demonstrat si de Oficiul de Cadastru si Organizare Teritoriala, prin adresa nr. 2244 din 02.07.1997. In aceste conditii, el nu putea fi retrocedat. „Punerea in posesie a fost antedatata, astfel incat sa fie inainte de hotararea care dadea terenul la ADS”, spune avocatul. Antedatarea, adauga acesta, reiese clar din faptul ca, la aproape un an de la intrarea in posesie, proprietarii se judecau tocmai pentru a intra in posesia terenului!

Afacere imobiliara

Au existat oameni care au „mirosit” aceasta afacere, pentru ca terenul este amplasat in intravilanul societatii si, potrivit expertilor imobiliari, pretul pe metru patrat se ridica la 40-50 de euro. Din suprafata totala a serelor, de 54 de hectare, fac obiectul revendicarii 36 de hectare, ceea ce inseamna ca valoarea aproximativa a terenului in discutie se ridica la aproximativ 18 milioane de euro. Zona este ideala pentru constructia unor centre comerciale, in zona aflandu-se deja mai multe magazine de mobila. Adevarata miza se pare insa ca este realizarea unui nou cartier rezidential. Zona este cu adevarat propice unei astfel de investitii, pentru ca dispune de intreaga infrastructura necesara (apa, canalizare, energie electrica), inclusiv de alei asfaltate. Actualele societati spun ca, daca se vor retroceda cele 36 de hectare, toti cei aproape 400 de angajati ai lor vor ajunge pe strazi. In plus, o activitate productiva, care hraneste mii de oameni cu legume naturale, nemodificate genetic, risca sa ajunga pe apa sambetei. Lupta pentru aceste terenuri continua. Sunt voci care spun ca trebuie urmat interesul economic. Nimeni nu poate spune insa clar daca acesta presupune pastrarea serelor sau aparitia unui nou cartier de locuinte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă