34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialSerbia tot mai aproape de UE

Serbia tot mai aproape de UE

Cipru, care se află la şefia semestrială a Uniunii Europene până în decembrie, speră că Serbia va obţine până la sfârşitul lui 2012 fixarea unei date pentru demararea negocierilor de aderare la blocul celor 27 de ţări, potrivit unei declaraţii de miercuri a unui ministru cipriot.

„Vrem să vedem că meritata candidatură a Serbiei, pe care a obţinut-o în martie (…), va duce, înainte de sfârşitul acestui an şi a mandatului nostru la preşedinţia UE, la o decizie a Consiliului Uniunii Europene privind demararea negocierilor cu Serbia”, a declarat ministrul de Externe cipriot, Erato Kozakou-Marcoullis.

Şeful diplomaţiei cipriote a adăugat că s-a deplasat la Belgrad pentru a transmite oficialilor sârbi „ceea ce trebuie făcut pentru a obţine o decizie pozitivă” din partea Consiliului UE.

La rândul său, preşedintele sârb Tomislav Nikolici, a subliniat cât de important este de a obţine cât mai repede o dată fixă pentru demararea negocierilor de aderare potrivit Mediafax.

„Aderarea la UE este obiectivul strategic al politicii externe sârbe, deoarece ea garantează perspective noi pentru dezvoltarea economică a ţării noastre”, a declarat Nikolici, potrivit unui comunicat transmis de preşedinţia sârbă.

Condiţia principală pe care Serbia trebuie să o îndeplinească pentru a obţine această dată este ameliorarea relaţiilor sale cu Kosovo.

Ciprul este una dintre cele cinci ţări membre UE care nu a recunoscut independenţa Kosovo, proclamată în februarie 2008 şi la care Serbia se opune ferm.

În acelaşi timp, Ciprul se confruntă cu secesiunea unei părţi din teritoriul său. Treimea nord-estică a insulei şi-a proclamat independenţa sub numele de Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de către Turcia care ocupă acest teritoriu din anul 1974.

Kozakou Marcoullis a precizat că ţara sa nu are intenţia de a recunoaşte independenţa Kosovo, dar că doreşte să fie „un mediator obiectiv” cât timp va fi la şefia Consiliului UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă