26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialSerbia este interesata economic de portul Constanta (VIDEO)

Serbia este interesata economic de portul Constanta (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu si omologul sau sarb Boris Tadici au discutat la Bucuresti si despre viitorul oleoduct Constanta-Trieste, informeaza Hotnews. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice in care este implicata Romania, alaturi de gazoductul Nabucco.
"Serbia este interesata ca pentru o perioada mai indelungata sa inchirieze portul Constanta si este pregatita sa construiasca porturi la Dunare, ceea ce va conduce la dezvoltarea relatiilor economice bilaterale. Am discutat si despre oleoductul Constanta-Pancevo-Trieste. Suntem direct interesati de infrastructura acestui proiect si am doar cuvinte de lauda referitor la activitatea firmelor romanesti si a oamenilor de afaceri romani care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Serbiei', a spus Tadici.
Viitoarea conducta petroliera pan-europeana ar porni din portul Constanta, ar traversa o parte a tarilor foste iugoslave (Serbia, Croatia, Slovenia) si ar ajunge in portul italian Trieste, transportind petrol din zona caspica si a Asiei Centrale.

In aprilie anul trecut, tarile participante la proiect au semn un acord privind constructia viitorului oleoduct. Potrivit proiectului, conducta cu o lungime de circa 1. 856 km ar trebui sa transporte 40 milioane de tone de petrol anual, ajungand, in viitor, chiar la 90 milioane de tone pe an.

Costurile totale pentru ca sistemul sa devina operational sunt estimate la 2.62 miliarde dolari si pot ajunge pana la 3.96 miliarde, in functie de cantitatea de petrol transportata anual.

Oleoductul Constanta-Trieste ar fi concurat la nivelul Balcanilor de o viitoare conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis, proiect sprijinit puternic de catre Rusia.

Cele mai citite

AUR și-a ales candidatul pentru funcția de președinte al României

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă