10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSerbia alege Europa

Serbia alege Europa

Procurorul Tribunalului Penal International (TPI), Carla Del Ponte, s-a aflat la Belgrad intr-o vizita de patru zile pentru a evalua gradul de cooperare a autoritatilor sarbe cu serviciile sale, problema cruciala pentru integrarea Serbiei in UE.
O vizita neobisnuit de lunga, pe parcursul careia Carla Del Ponte a avut intrevederi cu premierul Voislav Kostunita, cu presedintele sarb, Boris Tadici, si cu principalii responsabili ai serviciilor secrete, insarcinate cu  vanarea fugarilor acuzati de crime de razboi de catre justitia internationala. Raportul pe care il face dupa aceasta vizita este crucial pentru reluarea negocierilor de apropiere intre Serbia si UE, desi in principiu drumul a fost deschis dupa arestarea ex-generalului sarb din Bosnia Zdravko Tolimir, complice al sefului militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, inculpat pentru masacrul din Srebrenita, in 1995, si considerat unul dintre organizatorii care i-au permis acestuia sa scape de justitie.
Comisia Europeana a anuntat joi reluarea formala a negocierilor de apropiere intre UE si Serbia la 13 iunie, la Bruxelles, avand in vedere imbunatatirea cooperarii  Belgradului cu TPI, asa cum declarase Carla Del Ponte.  Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a invitat Serbia sa reia negocierile suspendate in urma cu un an. Anterior,  comisarul pentru extindere, Olli Rehn, anuntase decizia de reluare a acestor discutii privind "acordul de stabilizare si de asociere", un prim pas spre UE, urmare a arestarii fostului general sarbo-bosniac Zdravko Tolimir.
UE a suspendat in mai 2005 aceste negocieri din cauza lipsei de cooperare a Belgradului cu TPI, in special din cauza ca Ratko Mladici nu este arestat si deferit institutiei de la Haga. Imediat dupa inculpare, in 1995, Mladici s-a refugiat in Serbia, unde este considerat un erou.
Chiar in timpul vizitei, Carla Del Ponte a declarat pentru Financial Times ca fostul general al armatei sarbe din Bosnia ar putea fi arestat "in cateva saptamani", mentionand totala cooperare a autoritatilor sarbe. 

POLEMICI

Arestarea lui Tolimir a declansat polemici in Serbia, partidul radical sarb (SRS, ultranationalist) afirmand ca autoritatile au asteptat momentul vizitei Carlei Del Ponte pentru a-l aresta pe fostul general, desi se stia de multa vreme unde se ascundea.

Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă