14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSeparatiştii proruşi din estul Ucrainei resping acordul de la Geneva

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei resping acordul de la Geneva

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina, relatează Mediafax.

Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, care au proclamat "Republica Populară Doneţk" în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este "ilegitim", iar militanţii vor evacua instituţiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona.

Separatiştii din "republica Doneţk" afirmă că nu se simt legaţi de acordul încheiat joi la Geneva, care "nu a fost semnat în numele" lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia, a anunţat joi unul dintre liderii acestora, relatează AFP.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, însă autorităţile proeuropene de la Kiev "trebuie, mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat", a declarat pentru presă, la Doneţk, Denis Puşilin, unul dintre "miniştrii" Guvenului acestei "republici" autoproclamate.

De altfel, situaţia rămâne tensionată vineri în estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri "în etape" pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe.

Participanţii la reuniunea de la Geneva au stabilit, de asemenea, să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate şi la evacuarea clădirilor ocupate. "Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, pieţele şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate", se arată în document.

Totodată, acesta prevede o amnistie pentru cei care vor respecta dispoziţiile acordului, cu excepţia celor care "se fac vinovaţi de crime capitale".

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va ajuta autorităţile ucrainene să pună în aplicare aceste măsuri.

Preşedintele Barack Obama a declarat că nu are nicio certitudine că acordul încheiat la Geneva va permite o detensionare în teren şi a avertizat că alte sancţiuni americane şi europene împotriva Moscovei ar putea fi luate în caz de impas.

Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...
Ultima oră
Pe aceeași temă