15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialSenatul american a abandonat reforma imigratiei

Senatul american a abandonat reforma imigratiei

Politicienii americani si opinia publica au reactionat dupa infrangerea suferita de presedintele George W. Bush in sustinerea reformarii legii imigratiei, dupa ce Senatul a refuzat sa incheie dezbaterea si sa continue procesul de legiferare, relateaza Agentia Reuters, preluata de Mediafax.

 

Astfel, 12 milioane de imigranti si-au fazut spulberate sperantele de a-si legaliza situatia in Statele Unite.

"Multi dintre noi au depus eforturi consistente pentru a ajunge la un consens. Nu a functionat", a declarat presedintele Bush dupa esecul suferit.

Doar 33 de democrati, 12 republicani si un senator independent au votat in favoarea proiectului, in timp ce 15 democrati si 37 de republicani au votat impotriva.

Sustinatorii proiectului de lege s-au declarat dezamagiti si au precizat ca este putin probabil ca Legislativul american sa abordeze reforma din domeniul imigratiei inainte de alegerile din noimebrie 2008.

"Nimeni nu castiga acum", a declarat Rosa Rosales, a declarat presedintele Ligii Cetatenilor Americani Uniti de Origine Latina. "Este foarte dezamagitor", a adaugat ea.

Analistii sustin ca perceptia publica a dezbaterii a fost afectata de comentariile institutelor partizane si de grupuri de lobby, dar si de diferiti jurnalisti si moderatori ai emisiunilor televizate, precum si discutiile de pe blogurile specializate.

Presedintele mexican Felipe Calderon a declarat ca Senatul american a facut o "mare greseala" prin respingerea proiectului de lege initiat de Casa Alba.

"Economia americana nu poate continua fara forta de munca a imigrantilor", a precizat el.

Cardinalul romano-catolic Roger Mahony, un sustinator al reformei legislatiei din domeniul imigratiei, a declarat ca ctualul sistem "va continua sa permita exploatarea muncitorilor, separarea familiilor si va impiedica eforturile de securizare a frontierelor" statelor Unite.

Potrivit unui sondaj efectuat de Centrul de Cercetare Pew, majoritatea americanilor s-au pronuntat in favoarea a el putin unul din obiectivele vizate de proiectul de lege, dar propunerea, in ansamblul sau, a generat o reactie negativa in randul opiniei publice. Un sondaj realizat de Gallup Poll dezvaluie ca 60% dintre cei intervievati se opun planurilor presedintelui Bush.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă