20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSenatorul Voicu rămâne după gratii

Senatorul Voicu rămâne după gratii

Instanţa supremă a respins, luni, cererea lui Cătălin Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar, în dosarul în care a fost arestat preventiv pentru corupţie.

Avocatul senatorului a cerut ca şedinţa să fie secretă, însă solicitarea a fost respinsă. Iniţial, cererea de eliberare trebuia să fie judecată vineri, însă a fost amânată din cauză că avocatul lui Voicu nu s-a putut prezenta la acest termen. „Am cerut şedinţă secretă (a fost iîpotriva intrării presei în sala de judecată – n.r.) pentru că doresc să vă arăt realitatea. Deşi am fost luat de pe stradă într-o manieră incredibilă pentru o ţară europeană iî mileniul 3, blocat in circulaţie, cu civili fluturând catuşe şi cu mâinile pe pistoale, tras cu forţa din masina senatorială, am înţeles să colaborez cu organele judiciare,” a spus senatorul. „Ultierior, văzând că nu mi se pune la dispoziţie un minim de probe, din ceea ce se afla la dosar, am facut uz de dreptul la tăcere”, a adăugat el în timpul audierilor.

Voicu a vorbit despre alegerile de anul trecut care, în opinia sa, au fost fraudate.”În data de 10 decembrie partidul meu m-a delegat să fac parte din grupul de persoane care a întocmit actţunea de contestare a validării alegerilor. Am fost ţinut două ore fără să fiu vazut de un procuror. Am aflat, ulterior,  că în acel timp un grup de procurori şi poliţişti  au verificat condiţiile în care a afost depusă acţiunea împotriva validării alegerii preşedintelui şi dacă nu cumva urma să aibă termen chiar a doua zi”, a declarat senatorul.

El a lansat şi un atac la adresa prim-adjunctului şefului SRI, Florian Coldea. „Ma vad nevoit sa fac si urmatoarea remarca, pentrru ca procurorii au spus că instituţia care a produs aceste interceptări este una serioasă. Îmi amintesc şi că acum câţiva ani, un adjunct SRI, al cărui nume nu merită pomenit decât atunci când va ajunge aici, în boxă, lânga mine, a întocmit cu mânuţa lui un bileţel pentru stăpânire în care invoca chestiuni de santaj pentru judecătorii Curţii Constituţionale (celebrul bileţel scris de Coldea, care a ajuns la Mircea Geoană şi care l-a făcut public -n.r.).”

Voicu a contestat interceptările ale căror stenograme au fost prublicate în presă. „Există un program/soft american – şi îmi asum toată răspunderea pentru ceea ce spun acum – care poate să-ţi contrafaca orice, oricum”. Senatorul a precizat că sunt 4 martori, printre care generalul Isac şi generalul Matei, care nu-şi recunosc vocile, iar frazele sunt luate din context.

El a negat că ar fi regizat convorbiri telefonice. „În mod conştient nu am contactat pe nimeni iî aceasta perioada. Finul meu (Floarea Dan, căruia RL i-a publicat convorbirile potrivit cărora banii luaţi de la Căşuneanu nu reprezintă un împrumut- n.r.) nu are nici calitatea de martor, nici o alta în dosar. Autorizaţia de interceptare a fost dată de o instanţă fără competenţă – Tribunalul Bucureşti. Finul meu suferă de o boală gravă, rară, şi m-a rugat să am grijă de fiul lui, sa-l cunun. Mi-e foarte bun prieten, de aici ne spunem fin şi naş. Împrumutul este real. Pentru ce ma aflu eu acum in arest?  Pentru că am cerut un împrumut autentic, real, să ajut un om aflat intr-o situaţie disperată?”

În privinţa omului de afaceri Marius Locic, Voicu a spus că a încercat să-i obţină o audienţă.  „Locic a fost sunat de un domn de o anume cetăţenie (Tarek) spunându-i-se că va fi arestat pentru că acel cetăţean a dat o sumă mare de bani în valuta Politiei Capitalei. Marius Locic este dezvoltator imobiliar chiar în  Sectorul 5, unde sunt eu senator. Am simtit nevoia să mă implic, poate am exagerat. Trebuia să trimit adresa prin biroul senatorial, dar am dat telefon şefului Poliţiei Capitalei şi am solicitat ca omul să fie primit in audienţă.”

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc, Voicu a spus că nu a făcut trafic de influenţă, ci lobby. „În România nu a fost reglementată activitatea de lobby, dar  eu asta am facut, nu traffic de influenţă.”

Senatorul a mai spus că este victima unui şantaj mediatic şi a făcut referire la FMI. „Dacă arestarea senatorului Voicu ar face ca FMI să fie mai blând cu România, aş înţelege. Nu sunt bani pentru profesori, pentru spitale, dar sunt pentru ofiţerii de informatii,” a declarat el.

Pe 2 aprilie, un complet de nouă judecători ai Curţii Supreme a respins recursul făcut de senator împotriva deciziei de arestare preventivă.

Întrucât decizia instanţei supreme a fost una definitivă, senatorul Cătălin Voicu mai putea solicita să fie eliberat doar prin cereri de punere în libertate sub control judiciar, cereri de ridicare a măsurii arestării preventive sau cereri de eliberare pe cauţiune.

Decizia de luni poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanţei supreme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă