Campionatul Naţional de Tineret a fost catalogat drept o competiţie modestă de către antrenorul Viorel Filimon, chiar dacă sportivii constănţeni au obţinut cinci medalii.
Trei titluri de campion, un argint şi un bronz a fost zestrea de medalii obţinute de către sportivii constănţeni la ultimul campionat naţional al anului, dar rezultatele nu îndulcesc amarul unui sezon catalogat drept modest de către antrenorul emerit Viorel Filimon. Criza financiară care se acutizează cu fiecare an şi ignoranţa autorităţilor şi afaceriştilor constănţeni au dus la decizii radicale, argumentate şi de rezultatele mai puţin bune de la nivel mic. Practic, CS Farul şi LPS trimit acum echipe compacte la competiţiile individuale, alegându-se performanţa în locul cantităţii.
“Trecem prin momente mai puţin bune din punct de vedere sportiv, iar acest campionat naţional a fost etalon. La fete au participat 12 sportive, iar la băieţi în jur de 20, totul din cauza exodului imposibil de oprit al tinerilor talentaţi. Imaginaţi-vă că dublul campion Lucian Munteanu este legitimat şi în Austria, dar a avut un moment de pauză în calendar şi a putut să vină să joace pentru Top Spin 08, lucru pe care, de exemplu, Roxana Iamandi (o altă jucătoare din Constanţa eligibilă la sub 21 de ani – n.r.) care nu a putut veni din Spania. Tocmai de aceea, şi noi am mers pe ideea de a duce la acest campionat cei mai buni jucători, pe lângă Lucian alegerea logică fiind Cristi Pletea şi Timeea Urszuly, singura fată pe care am înscris-o. În aceste condiţii, cinci medalii par foarte multe, procentajul fiind mai mult decât satisfăcător”, ne-a declarat antrenorul.
Vid de talente
În fapt însă, nimeni nu este mulţumit la Constanţa, iar măsurile radicale care s-au luat la cele două cluburi încearcă să contracareze un “vid de talente” care a scăzut mult valoarea garniturilor LPS şi Farul.
“Au plecat mulţi sportivi, iar din urmă nu a venit nimic serios o perioadă destul de lungă. Am avut o selecţie foarte bună acum trei ani, din care au ieşit nişte copii extraordinari, dar rezultatele interne se vor vedea abia peste doi sau trei ani, iar unele europene peste zece ani. Condiţia este însă ca aceştia să fie şi sprijiniţi, nu doar verbal, deşi atâta timp cât noi dăm bani la sporturi care nu aduc nici un fel de faimă oraşului şi ţării şi nu unor medaliaţi europeni, este imposibil să ne gândim că vom ajunge să ne batem pentru o cupă europeană”, a continuat antrenorul.
Concluziile sezonului
Viorel Filimon a tras şi concluziile sezonului actual, care mai are o singură competiţie internă în program, unul subţire pentru Constanţa.
“Eu nu sunt genul care să mă ascund când este să tragem concluzii asupra activităţii noastre. A fost un an mediu spre mediocru, cu un titlu european la echipe şi patru medalii la cadeţi, dar nici o medalie acolo unde speram. La seniori sezonul a fost chiar slab, pentru că am ridicat standardul atât de sus încât titlul naţional sau nu ştiu ce rezultat intern nu ne mai satisface. Nu am obţinut nimic cu seniorii, iar asta este dureros”, ne-a spus Viorel Filimon.
În ciuda intervenţiilor critice ale legendarului antrenor, Naţionalele de Tineret au fost extrem de bune pentru Constanţa. Lucian Munteanu a câştigat proba de dublu şi de dublu mixt, Cristi Pletea a luat aur la simplu şi la dublu, acelaşi Munteanu reuşind să câştige bronzul la simplu. Cristi Pletea a câştigat, şi el, un argint la dublu mixt, competiţie unde Munteanu şi-a luat revanşa faţă de mai tânărul său coleg după eşecul din semifinalele de la simplu.
Trei competiții
În continuare, la jumătatea lunii viitoare, Constanţa este implicată în alte trei competiţii majore. Eliza Samara merge în Thailanda, dacă se va reface după operaţia de menisc, pentru a juca la Turneul Campioanelor, Cristi Pletea merge la Campionatul Mondial de Juniori de la Shanghai, iar echipele LPS, Top Spin şi Farul ar trebui să participe la întrecerile Cupei României. Ultima competiţie este însă sub semul întrebării pentru că nimeni de la Cons-tanţa nu mai este dispus să meargă la concursuri doar de dragul de a merge.
Reușitele nu sunt cunoscute
„Ştiţi unde suntem? Zilele trecute am discutat cu doi oameni de afaceri care au rămas uimiţi să vadă rezultatele noastre. Mi-au spus franc că nici unul nu auzise de existenţa unor rezultate de asemenea amploare la Constanţa. Ce am realizat în atâtea decenii rămâne, iată, necunoscut, în ciuda eforturilor noastre de a ne face văzuţi şi de a arăta lumii cât de bine lucrăm”. Viorel Filimon
Medalii obținute de sportivii constănțeni la Campionatul Național