6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialSeminte-minune, intr-o colectie clujeana

Seminte-minune, intr-o colectie clujeana

» O colectie de seminte de la Cluj este considerata cea mai valoroasa din sud-estul Europei.

Cea mai diversificata si completa colectie de seminte din sud-estul Europei se afla la Cluj-Napoca, la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor. Aceasta colectie cuprinde seminte de la peste 9.500 de specii, subspecii si genuri de plante, de cultura si din flora spontana. ,,In anul 1993, cand am ajuns la inspectorat, incaperea in care era depozitata aceasta valoroasa colectie, era un fel de magazie cu de toate. Acum este pusa in valoare stiintific, completata si, ca urmare, se tine o evidenta riguroasa a acestei colectii. Este depozitata atent in conditii in care se poate face si studiu. Specialistii din alte inspectorate vin pentru documentare si consulta colectia, dar si multi studenti agronomi", spune dr. ing. Onisim Maxim.

Inceputurile acestei colectii de seminte se regasesc in anul 1939, cand profesorul Constant Nitescu de la Academia de Inalte Studii Agricole Cluj, actuala Facultate de Agricultura, a initiat aceasta colectie. Aceasta functiona in cladirea in care acum se afla sediul administrativ al USAMV Cluj. Din anul 1950, au aparut primele laboratoare regionale de controlul semintelor, iar din 1964 cand a fost construita actuala cladire a inspectoratului de la Cluj, colectia a fost depozitata aici. De fapt, prima statiune de control a semintelor din tara a luat fiinta in Transilvania in anul 1883 ca organ de stat, iar in anul 1884 au urmat Franta, Anglia si Belgia. Controlul riguros a aparut in Germania in anul 1869, iar la Hamburg, in 1906, a avut loc primul Congres International pentru controlul semintelor. ,,In arta de a perfectiona plantele in stadiul actual al stiintelor agronomice, totul porneste in ultima analiza de la un germene. Agricultorul, pentru a intelege fenomenele biologice la care este martor zilnic, trebuie sa abordeze problema pornind de la germen, de la cunoasterea acestuia, a calitatilor lui si a formei lui imediate : samanta’’ spune Onisim Maxim.

Definitie

"Samanta, acumulator de viata, patrunsa de energie si ingenios inzestrata pentru a se putea raspandi cat mai mult si mai departe in lume, ascunde in sanu-i germenul vietii nesfarsite, pe care il apara cu armele prinse-n invelisurile ei. In vazduh, in ape, pe pamant si sub pamant, in oazele desertului, pe piscurile muntilor, este purtata de soarta si nu arareori din lupta neegala pe care o sustine vesnic cu puterile Firii, ea iese biruitoare" spune Onisim Maxim.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă