12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSeitan: Tinta de deficit bugetar de 7,3% "in mod sigur" va fi...

Seitan: Tinta de deficit bugetar de 7,3% “in mod sigur” va fi depasita

Tinta de deficit bugetar de 7,3%, convenita cu FMI, "in mod sigur" va fi depasita pentru ca nu s-au aplicat la timp legile ce priveau reducerea cheltuielilor bugetare, a declarat joi secretarul de stat Mihai Seitan, inainte de intalnirea cu reprezentantii Fondului ce are loc la aceasta ora la MFP, informeaza Newsin.

"Acum se fac calcule la Ministerul Finantelor si se incearca o pontentiala reducere a cheltuielilor", a spus Seitan.

Intrebat fiind daca tinta de deficit bugetar – de 7,3% din produsul intern brut (PIB) convenita pentru 2009 cu Fondul Monetar International (FMI) – va fi depasita, Seitan a raspuns ca "da, clar, pentru ca nu mai e timp sa se faca o reducere a cheltuielilor".

Mihai Seitan a explicat ca Romania s-ar fi incadrat intr-un deficit de 7,3% din PIB in acest an daca legile care ar fi dus la reducerea cheltuielilor ar fi fost aprobate in trimestrul III, astfel incat sa poata fi aplicate incepand cu trimestrul IV, si a mentionat ca "acum este prea tarziu pentru acest lucru".  

Secretarul de stat in Ministerul Muncii a facut referire la Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice pentru rationalizarea cheltuielilor publice, respectiv concediul de 10 zile fara plata si restructurarea a 9.000 de posturi din randul agentiilor, masuri ce ar fi dus la reducerea cheltuielile salariile ale statului cu 1,5 miliarde euro.

"Chiar daca Curtea Constitutionala a decis in favoarea Legii privind reorganizarea agentiilor, acestea nu pot fi restructurate conform legii pentru ca era nevoie ca guvernul sa emita acte normative pentru restructurarea fiecarei agentii in parte", a explicat Seitan.

El a adaugat ca neaplicarea masurii privind concediul fara plata din luna octombrie va face ca reducerea cheltuielilor salariiale sa fie mai mica de 45% in ultimile luni ale anului, asa cum s-a dorit initial.

Dezechilibrul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din PIB, sub tinta convenita cu FMI pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă