16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSeismul din Sichuan, provocat artificial?

Seismul din Sichuan, provocat artificial?

Rezervorul de apa al barajul din provincia chineza Sichuan ar putea fi catalizatorul care a declansat cutremurul devastator ce a avut loc anul trecut in China, sunt de parere oamenii de stiinta, dar si unii oficiali guvernamentali.

Zipingpu, un baraj inalt de 155 metri, si rezervorul sau, cu o capacitate de stocare de pana la 38.5 milioane metri cubi de apa, sunt localizate la numai 5 kilometri de epicentrul cutremurului de anul trecut.

Potrivit Discovery, cercetatorii chinezi ai Institutului de Geologie din Sichuan considera ca presiunea exercitata asupra unei zone seismice, de apa comasata in rezervorul barajului Zipingpu din sud-vestul provinciei Sichuan, ar putea fi cauza dezastrului tectonic ce a dus la moartea si disparitia a peste 87.000 de cetateni chinezi, in 2008.

Fenomenul, cunoscut oamenilor de stiinta, este numit "seismicitate indusa" de un lac de acumulare si a fost inregistrat in mai multe zone din lume, dar cutremurele provocate astfel nu au fost niciodata atat de puternice. Ar fi prima oara cand un lac de acumulare a provocat un seism de o asemenea amploare, de 8 grade pe scara magnitudinii de moment.

"Rezervorul Zipingpu a fost construit chiar deasupra unei regiuni cu mare potential seismic, deci este foarte probabil ca el sa fi avut un impact puternic asupra acestei falii", a declarat pentru AFP Fan Xiao, inginer-sef al Biroului Public de Geologie si Minerale din Sichuan.

Expertul citat considera ca amplasarea este un factor important, ca si faptul ca seismul s-a produs intr-un moment anume, cand apa din lac era evacuata intr-un ritm rapid.

"Perioada cea mai periculoasa este momentul cand nivelul apei din lac scade brusc, dupa ce fusese mai ridicat", spune el. "Aceasta schimbare brusca poate fi destabilizatoare intr-o zona seismica". Ori, potrivit lui Fan Xiao, "nivelul apelor de la Zipingpu a inceput sa varieze si sa coboare rapid exact inainte de cutremur".

Un alt expert, Lei Xinglin, geofizician la Administratia chineza de seismologie, a publicat un raport in decembrie, potrivit caruia acumularea apei la Zipingpu ar fi putut avea un impact asupra faliilor din aceasta regiune.

Alti specialisti resping insa aceasta teorie si afirma ca seismul a fost un fenomen provocat de cauze naturale.

Wu Faquan, cercetator la Institutul de Geologie si Geofizica de la Academia de Stiinte chineza, considera ca seismul a fost provocat de forte naturale subterane. "Dupa mai multe studii si cercetari, majoritatea oamenilor de stiinta chinezi au conchis ca seismul a fost declansat in primul rand de miscarile telurice", a spus el.

Pan Jiazheng, inginer hidraulic reputat, care a participat la construirea Barajului Celor Trei Guri (centru), a respins si el teoria intr-un articol publicat de revista chineza Science Times,  in decembrie. "Nu a existat niciodata in lume seismicitate indusa de un lac de acumulare de magnitudine 8,0", a declarat el.

Pana in prezent, cel putin patru cutremure de magnitudine 6 sau mai mare au fost explicate ca fenomene de seismicitate indusa de un lac de acumulare, dintre care unul in provincia Guangdong din sud.

Unul dintre sustinatorii aceleiasi ipoteze in cazul seismului din Sichuan subliniaza ca cele patru cazuri au fost semnalate in zone cu activitate seismica mai mica, in timp ce regiunea Zipingpu cunoscuse deja cutremure de 6,5 grade. "Pentru ca activitatea seismica de acolo era atat de puternica, este posibil ca barajul sa fi provocat un seism mai puternic" decat cazurile cunoscute, a spus Fan Xiao.

Cercetatorul vrea ca prevenirea seismelor sa fie luata in calcul la reconstructia numeroaselor baraje afectate de seismul din 12 mai. El considera ca unele dintre baraje nici nu ar mai trebui reconstruite, desi operatiunile au inceput deja in cazul multora.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă