15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialŞefului statului ungar, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor din...

Şefului statului ungar, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor din motive de ‘plagiat’

Preşedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i-a fost retras titlul de doctor de către conducerea Universităţii Semmelweis care a apreciat ca ‘plagiat’ teza sa de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută în urmă cu 20 de ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

 

Senatul Universităţii s-a pronunţat în favoarea acestei decizii cu 33 de voturi pentru şi 4 împotrivă, a declarat rectorul Tivadar Tulassay.

‘Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor ştiinţifice, nici celor etice’, a adăugat el.

Consiliul de doctorat al Universităţii Semmelweis demarase în cursul zilei procedura vizând privarea preşedintelui ungar de titlul său de doctorat.

“Consiliul de doctorat al Universităţii Semmelweis consideră justificată privarea preşedintelui Pal Schmitt de doctoratul obţinut în 1992”, a declarat rectorul Universităţii joi pentru jurnalişti după o reuniune extraordinară a Consiliului.

‘Propunem demararea procesului’, a adăugat el, indicând că propunerea Consiliului ar urma să fie confirmată joi după-amiază de Senatul Universităţii. Consiliul a fost convocat în urma unui raport al unei comisii a aceleiaşi universităţi şi a luat această decizie cu o majoritate zdrobitoare de 16 voturi contra 2.

Teza ‘se bazează pe o traducere cuvânt cu cuvânt’ şi, în plus, este clar că ‘lucrarea’ nu este decât o traducere de o calitate mediocră, potrivit raportului.

Săptămânalul ungar HVG a publicat la începutul lunii ianuarie fragmente din teza lui Pal Schmitt, prezentată ca o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinând unui expert bulgar, Nikolai Georgiev. ‘Reproducerea lucrării bulgarului Georgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schimtt, permite să se tragă concluzia că este vorba despre un plagiat’, a scris publicaţia amintită.

Raportul comitetului a provocat o avalanşă de proteste în presa de la Budapesta care a cerut demisia şefului statului.

Toate partidele din opoziţie au cerut şi ele demisia preşedintelui, aşteptat să se întoarcă joi seara dintr-o vizită efectuată în Coreea de Sud.

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă