14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSeful SRI: Documentele de la "Doi s`un sfert" circula pe bloguri, cu...

Seful SRI: Documentele de la „Doi s`un sfert” circula pe bloguri, cu stampila institutiei

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a confirmat existenta scurgerilor de informatii de la DGIPI – serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor –, dupa cum a dezvaluit Romania libera invocand surse confidentiale.
Despre trambitarea fraudarii alegerilor, seful SRI a spus ca reprezinta o retorica pur politica, deoarece "SRI nu a detectat un eventual plan de fraudare. (…) Este absolut imposibil sa nu captam acest lucru, daca ar fi existat astfel de planuri".

Intr-o emisiune la Realitatea TV, George Maior, seful SRI, a sustinut ca "au existat cel putin doua sau trei documente care provin dintr-un serviciu de informatii si care sunt pe bloguri. Este vorba despre un document secret al Interpolului (pe care s-a tesut implicarea lui Mircea Basescu, fratele presedintelui, intr-o afacere cu munitie de razboi – n.n.), care e pe blog si se stie de unde este. si ma refer si la acele scrisori de la Hayssam (condamnat pentru rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad – n.n.), care, de asemenea, sunt pe bloguri, cu stampila de provenienta dintr-un alt serviciu departamental". Maior a nominalizat "serviciul Ministerului de Interne, DGIPI. De acolo sunt aceste documente".

Romania libera a dezvaluit recent ca, dupa instalarea la conducerea DGIPI a lui Gelu Drajneanu, apropiatul lui Marian Vanghelie, in interiorul serviciului secret s-ar fi declansat un fel de concurs "cine da mai multe informatii compromitatoare la adresa membrilor familiei presedintelui Traian Basescu". In urma cu peste doua luni, insusi Vanghelie a anuntat ca se afla in posesia unor documente ale DGIPI pe care le va folosi in batalia electorala impotriva lui Basescu. Pana in prezent, in presa au aparut scrisorile lui Omar Hayssam interceptate de DGIPI. De asemenea, a aparut o nota a Interpol despre mai multe firme care ar fi alimentat cu bani o organizatie terorista, iar un asociat roman al unei astfel de firme ar fi facut afaceri "cu munitie de razboi" si cu Mircea Basescu, fratele presedintelui. Parchetul ancheteaza opt ofiteri DGIPI pentru transmitere de documente secrete.

Comisia parlamentara care a anchetat acest scandal a ajuns la concluzia ca nu sunt elemente care sa-i implice pe membrii familiei Basescu in afaceri cu arme si munitie, dupa cum ne-au declarat Marian Saniuta (PSD) si Costica Canacheu (PDL).
Fuga lui Hayssam, inca la "secret" seful SRI a anuntat ca Hayssam este arestat in Siria si ca urmeaza sa fie extradat catre Romania pentru a ispasi pedeapsa de 20 de ani inchisoare primita in dosarul rapirii jurnalistilor romani la Bagdad. De asemenea, Maior a confirmat "deficienta" SRI, care nu l-a monitorizat pe Hayssam dupa ce acesta a fost eliberat de autoritatile romane din arestul preventiv, favorizand practic fuga acestuia din Romania. Ulterior, SRI a investigat fuga lui Hayssam, iar informatiile s-au concretizat intr-un dosar penal.

 

"Dupa ce dosarul va fi judecat, veti afla cum a plecat Hayssam", a declarat Maior. El a mai subliniat ca SRI nu a stiut despre intalnirea dintre Hayssam si generalul Constantin Degeratu; in consecinta informatiile despre aceasta intalnire nu s-au scurs de la SRI, iar institutia responsabila de organizarea si securizarea intalnirii a fost Parchetul General, dupa cum Romania libera a relatat deja.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă