19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSeful Deutsche Bank: ne aflam la "inceputul sfarsitului" turbulentelor financiare

Seful Deutsche Bank: ne aflam la „inceputul sfarsitului” turbulentelor financiare

Merrill Lynch dezamageste din nou, bursele sunt animate de scaderea pretului la titei, marii investitori ai Bradford and Bingley sprijina eforturile de recapitalizare iar tentativa de preluare a celor de la Schaffler divizeaza conducerea Continental. Companiile tehnologice depasesc turbulentele, Starbucks iti pune in aplicare planul de inchidere a unitatilor, britanicii sunt ingrijorati de pretul facturii la gaze, iar Jean Claude Trichet crede ca stabilitatea preturilor si cresterea economica nu se exclud reciproc. Acestea sunt cateva din titlurile presei internationale, monitorizata de The Money Channel.

"Pierderile de la Merrill Lynch afecteaza sectorul financiar", titreaza Financial Times. Merril Lynch a stricat ieri apetitul investitorilor pentru actiuni financiare, prin raportarea a 9,4 miliarde de dolari in deprecieri, mai mari decat estimasera analistii. In mod neobisnuit, compania a asteptat pana dupa inchiderea pietei pentru a anunta pierderile de 4,6 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea si vanzarea de active, cu scopul de a strange 8 miliarde de dolari pentru imbunatatirea bazei de capital. Performanta negativa face ca pierderile pe ultimile 4 trimestre sa se ridice la aproximativ 19 miliarde de dolari si sa transforme banca de investitii intr-una din cele mai mari victime ale crizei financiare.

Rezultatele reprezinta o lovitura pentru directorul executiv si presedinte al Merrill, John Thain, care a fost angajat in decembrie pentru a frana pierderile si a inaspri conditiile de risc. Thain a declarat: "Acesta a fost un trimestru dificil si dezamagitor pentru noi." El a mai spus, ca dincolo de deprecierile inregistrate pe sectorul ipotecar, activitatea de baza ramane una foarte solida. Cotatia Merrill Lynch a pierdut 64% in ultimul an, iar banca s-a vazut nevoita sa aduca peste 18 miliarde de dolari de la investitori externi.

Seful Deutsche Bank declara ieri pentru Financial Times, ca in ceea ce priveste turbulentele financiare, ne aflam la "inceputul sfirsitului". Pe de alta parte, seful JP Morgan, institutie care a raportat ieri rezultate peste asteptari, este mai pesimist si spune ca piata financiara se confrunta in continuare cu dificultati.

Tot de aici mai aflam ca scaderea pretului la titei amelioreaza presiunile inflationiste. Pretul barilului de petrol a scazut ieri sub 130 de dolari, traiectorie care a animat bursa americana. Scaderea drastica de la cotatia record de saptamana trecuta, de 147,27 de dolari, a mai temperat din presiunile inflationiste si a oferit o gura de aer bancilor centrale, care trebuie sa pastreze echilibrul intre incetinirea ritmului de crestere conomica si preturile mari la bunuri. Scaderea a venit dupa ce Fondul Monetar International a avertizat ca economiile emergente trebuie sa faca din lupta impotriva inflatiei prioritatea zero. In intraday, petrolul a atins nivelul de 129 de dolari pe baril.

Investitorii Bradford and Bingley aproba emisiunea de actiuni, titreaza The Guardian. Unul dintre cei patru mari investitori ai bancii ipotecare britanice au intervenit in adunarea extraordinara a actionarilor de ieri pentru a exprima public sprijinul in favoarea emisiunii. Seful pentru corporate affairs a insistat insa pe faptul ca prima optiune de cumparare sa fie acordata actionarilor.

Din Handelsblatt aflam ca tentativa de preluare a celor de la Schaeffler divizeaza conducerea Continental. Directorul executiv al concernului din Hanovra a denuntat maniera iresponsabila prin care Schaeffler doreste sa preia controlul. Pe de alta parte, presedintele consiliului de administratie, vom Gruenberg, are, potrivit unor surse citate d e Handelsblatt, o cu totul alta abordare. Acesta si-ar fi exprimat chiar o oarecare simpatie fata de intentia Schaeffler in cadrul sedintei extraordinare a forului de conducere din aceasta saptamana. El a insistat pe continuare discutiilor cu ambitioasa firma de familie.

"Companiile tehnologice depasesc turbulentele", titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Rezultatele trimestriale publicate ieri de Microsoft, IBM, Nokia si Google subliniaza tendinta de crestere sustenabila a sectorului tehnologic. Intr-o perioada in care multe alte companii se lupta cu preturile din ce in ce mai mari la materii prime si cu efectele crizei financiare, cele patru companii beneficiaza din plin de cererea solida din afara Statelor Unite. Ele sunt avantajate in egala masura de releventa tot mai mare a internetului pentru mediul economic si de folosirea la scara larga a telefoanelor mobile sau a laptopurilor.

 

Judecand dupa ultimele rezultate, sectorul tehnologic este mult mai bine pozitionat in depasirea dificultatilor economice la nivel global, spre deosebire de firmele din sectorul financiar, auto sau cel farmaceutic. Au existat insa si motive de preocupare, in special in ceea ce priveste datele Microsoft si Google care s-au situat sub estimarile analistilor.

Tot de aici aflam care sunt cele 600 de unitati pe care Starbucks le va inchide in Statele. Unite. Vizate sunt coffee-shopuri din 44 de state plus districtul columbia. Gigantul din Seattle va renunta, printre altele la 88 de unitati in california, la 59 de unitati in Florida si 57 in Texas. Orasul care va pierde cele mai multe cafenele Starbucks, este Las Vegas, cu 18 unitati.

De la sectiunea economica a cotidianului The Times aflam ca pretul mediu la factura de gaze in Marea Britanie va urca pana la nivelul de 1300 de lire sterline pe an. Asta pentru ca British Gas va plati cu o treime mai mult pentru gaze naturale si curent. Celelalte mari companii din domeniul energetic, E.on, EDF, Scottish and Southern Energy si Scottish Power, urmeaza sa anunte clientilor majorari similare. Centrica, detinatorul British Gas, a anuntat ca factura la gaze va urca de la aproximativ 600 de lire, cat este acum, la peste 1000 de lire, in cazul in care pretul la petrol se va mentine ridicat.

La sectiunea economica a cotidianului Frankfurter Allgemeine putem citi un interviu cu Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet. Trichet declara ca, in opinia sa, nu exista un conflict intre crestere economica si stabilitate a preturilor, isi reafirma in acelasi timp determinare pentru combaterea inflatiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă