12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialȘeful de la „DNA-ul Fiscului“: pentru o mită de 5.000 euro a...

Șeful de la „DNA-ul Fiscului“: pentru o mită de 5.000 euro a lăsat statul fără 12.000.000 lei

Vicepreședintele ANAF, Romeo Florin Nicolae, este cercetat sub control judiciar, întrucât a cerut şi a primit mită de la reprezentantul unei firme în schimbul soluționării favorabile a unei contestații, pe vremea când era consilier fiscal. Preşedintele ANAF i-a cerut ieri premierului suspendarea lui Romeo Nicolae.

Un alt nume pe lista lungă de oficiali urmăriți penal pentru fapte de corupție este, începând de ieri, cel al lui Romeo Florin Nicolae, vicepreședinte al ANAF și șef al Direcţiei Generale Antifraudă, cu rang de secretar de stat. Nicolae a fost audiat ieri după-amiază de către procurorii DNA Ploiești, pentru ca ulterior să se decidă punerea sa sub urmărire penală.

Nicolae este urmărit pentru trafic de influență, întrucât ar fi pretins și primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme, în schimbul soluționării favorabile a unei contestații împotriva unei decizii de impunere, potrivit unui comunicat al DNA.

Faptele de care este acuzat s-au întâmplat în vara anului 2010, pe când Romeo Nicolae era consilier superior în cadrul ANAF, la Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală.

Procurorii DNA îl acuză că a cerut și primit banii, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra persoanelor cu putere de decizie în instituţie. Pe numele firmei respective, al cărei reprezentant l-a denunțat ulterior, fusese emisă o decizie de impunere prin care societatea comercială era obligată, în urma unei inspecții, să plătească statului peste 13 milioane lei. După primirea banilor, obligațiile de plată ale firmei au fost dimininuate la puțin peste un milion de lei.

Întrebat, la intrarea la audieri, dacă în calitatea deţinută la ANAF a făcut fapte care să îi poată fi reproşate, Romeo Florin Nicolae a răspuns doar: „Exclus“, scrie Mediafax.

Apărătorul lui Nicolae este Alexandru Chiciu, avocat care i-a mai reprezentat în instanță pe Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi şi Sorin Oprescu. Chiciu este un fost procuror, scos din sistem de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

Cine este Romeo Nicolae

Romeo-Florin Nicolae a condus Autoritatea Națională a Vămilor până în august 2013, când premierul Victor Ponta l-a numit în fruntea Direcției Generale de Antifraudă Fiscală. Cea din urmă fusese proaspăt înființată printr-o ordonanță de urgență a Guvernului care reorganiza ANAF. Astfel, ANAF prelua Vămile, desființa Garda Financiară și se înființa Direcția Generală Antifraudă Fiscală, structură cu atribuții de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, fraudei fiscale și vamale.

La numire, Romeo Nicolae a vorbit despre planurile sale de a îndrepta toate armele împotriva evaziunii fiscale de mare amploare și a numit noua structură „un DNA al Fiscului“.  Înainte de a conduce Autoritatea Vămilor, Nicolae a fost director general adjunct la Direcția Generală de Informații Fiscale din cadrul ANAF. Anterior, a fost consilier la Direcția Generală ANAF de Coordonare Inspecție Fiscală.  

Vicepreşedintele ANAF, Romeo Nicolae, a fost denunţat de un patron a cărui firmă era datoare statului 13 milioane lei. După primirea mitei de către Nicolae, obligaţiile de plată ale firmei au fost diminuate de 13 ori.

Averea familiei Nicolae

Familia Nicolae deține trei terenuri pe raza județului Prahova și unul în județul Sibiu, toate din anul 2012, potrivit declarației de avere a oficialului. De asemenea, șeful antifraudă are două apartamente în Ploiești și o casă în afara orașului. Un BMW și un Peugeot sunt mașinile familiei Nicolae, una din 2007 și alta din 2011.

În iunie 2015, Romeo Nicolae avea în conturi 24.889 de euro și 30.405 lei și un credit la Porsche Leasing de 20.492 de euro. Venitul anual încasat de Nicolae a fost de 47.580 lei, iar al soției sale, angajată la Direcția de Finanțe Publice Prahova, a fost de 76.612 lei, potrivit aceleiași declarații.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă