25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSeful CNAS: Pacientii ar putea ajunge sa plateasca serviciile din spitale

Seful CNAS: Pacientii ar putea ajunge sa plateasca serviciile din spitale

Presedintele CNAS spune ca bugetul sanatatii este insuficient si ca, daca Guvernul nu face o infuzie de bani in sistem, pacientii ar putea ajunge sa-si plateasca toate serviciile din spitale, care, in trimestrul al patrulea, ar ramane fara fonduri dupa cum arata situatia actuala.

Presedintele CNAS, prof.dr. Irinel Popescu, a discutat la videochat stirile ProTv, despre serviciile acoperite prin asigurarile de sanatate si a dezbatut situatia financiara a sistemului sanitar.

Conducerea CNAS atrage atentia asupra subfinantarii sistemului de sanatate si asupra faptului ca minusurile la buget pot duce la lipsa de medicamente, materiale sanitare, tratamente spitalicesti si chiar la neplata salariilor cadrelor medicale.

Presedintele CNAS a mai spus ca "pe buget de avarie pot functiona multe domenii, mai putin sanatatea, precizand ca de tratamente gratuite ar trebui sa beneficieze urgentele, cum ar fi pacientul care sufera un infarct, si afectiunile care implica niste costuri foarte mari.

"Bani suficienti nu vor fi niciodata, asa ca vor exista intotdeauna liste de asteptare", a adaugat Popescu.

Presedintele CNAS a precizat ca tratamentele in strainatate ale romanilor s-au ridicat in 2008 la aproximativ trei milioane de euro, bani pe care CNAS trebuie sa-i achite in decursul acestui an.

"Daca Guvernul nu face o infuzie de bani in sistemul sanitar, in curand pacientii ar putea ajunge sa-si plateasca toate serviciile din spitale, care, in trimestrul al patrulea, ar mai avea doar fonduri pentru salarii, dupa cum arata situatia actuala. Foarte putini tineri vor o cariera in sistemul sanitar. Costurile medicinei moderne au crescut, iar fondurile colectate sunt insuficiente pentru acestea, astfel ca pacientii trebuie sa plateasca anumite servicii, decontate ulterior. Ierarhizarea prioritatilor se face in functie de morbiditate si mortalitate, acolo unde merg principalele resurse, bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul sunt afectiunile cele mai frecvente la romani, ele sunt prioritare, insa nici celelalte nu sunt neglijate", a adaugat presedintele CNAS.

El a spus ca CNAS a trimis Presedintiei, Guvernului, Ministerului Finantelor Publice si Parlamentului un document in care arata ca bugetul Fondului national Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) "este cu mult sub nivelul minim necesar de asigurare a cheltuielilor prevazute prin acte normative in vigoare, avand in vedere ca principala sursa de finanatare a sanatatii o reprezinta FNUASS, care acopera peste 90 la suta din fianantarea sistemului".

In documentul trimis autoritatilor centrale, conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate atrage atentia asupra subfinantarii sistemului pe 2009 si arata ca, in situatia in care fondurile anului 2009 aferente cheltuielilor pentru servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale sunt sub realizarile anului 2008 cu 1.421,1 milioane lei, nu este admisibil ca bugetul FNUASS pe 2009 sa fie deficitar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă