19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialŞeful APIA Dolj, prins în flagrant cu 10.000 de euro mită, arestat...

Şeful APIA Dolj, prins în flagrant cu 10.000 de euro mită, arestat preventiv

Şeful APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, prins în flagrant delict când lua 10.000 de euro mită de la reprezentantul unei firme care vroia o adeverinţă pentru subvenţia pe suprafaţa cultivată, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a admis, sâmbătă, propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Dolj, acuzat de luare de mită.

Decizia poate fi contestată de şeful APIA Dolj la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în cursul anului 2011, Sergiu Drăgancea a pretins de la un denunţător, reprezentantul unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură, suma de 25.000 dolari în schimbul eliberării adeverinţei privind subvenţia pe suprafaţa cultivată. Actul este emis de APIA şi condiţionează plata efectivă a subvenţiei către persoanele care au depus cereri în acest sens. Subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat.

Ulterior întocmirii actului, în 5 septembrie, acelaşi inculpat a acceptat promisiunea remiterii, în trei tranşe, a sumei de 25.000 euro de către denunţător, pentru a nu dispune un eventual control în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol efectiv cultivată pentru care se solicitase subvenţia, notează procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Şeful APIA Dolj a fost prins în flagrant delict vineri, imediat după ce a primit de la denunţător 10.000 de euro. Suma reprezenta prima tranşă din cei 25.000 de euro acceptaţi de Drăgancea drept mită pentru a nu dispune un eventual control prin teledetecţie la terenul cultivat de societatea comercială reprezentată de denunţător, precum şi pentru a facilita plata cu prioritate a subvenţiei pe suprafaţa cultivată, au precizat procurorii.

În urma flagrantului, Sergiu Drăgancea a fost adus la Bucureşti pentru a fi audiat, procurorii emiţând vineri pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Sergiu Drăgancea are, potrivit declaraţiei de avere completate în mai 2011, un apartament de 84 de metri pătraţi în Craiova, pe care l-a cumpărat în 2008. El are un credit de 92.600 de euro, pe care l-a contractat în 2008 şi este scadent în 2038. Ca şef al APIA Dolj, Drăgancea a câştigat 51.882 de lei, el având şi acţiuni la SC Transchim SA Bucureşti.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă