Claudiu Bejan, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat, joi, pentru Mediafax că s-a dovedit că amnistia şi graţierea nu au fost întotdeauna soluţii bune, arătând că în state europene, după o graţiere colectivă, multe persoane s-au reîntors în penitenciare şi că ar trebui pus accentul pe alternative la încarcerare.
Întrebat în legătură cu faptul că fostul senator Cătălin Voicu a câştigat la CEDO pe condiţiile de detenţie şi că şi Gigi Becali a depus astfel de plângeri. Bejan a spus că ANP respectă şi a pus în aplicare toate hotărârile judecătoreşti şi fiecare deţinut are dreptul să se adreseze la CEDO, după ce a epuizat toate căile de atac.
Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor, declarat ca "grupul parlamentar al PNL a solicitat înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de lege care se găseşte la comisia juridică şi s-a cerut acest lucru pentru a se respinge şi aşa mai departe. S-a considerat şi de grupul PDL că este un proiect mort". Mircovici a mai spus că legea amnistiei şi graţierii nu va intra în dezbatere în această sesiune parlamentară. La finele anului 2013, acest proiect de lege, alături de alte reglementari adoptate de Cameră, a generat controverse, inclusiv reacţii ale ambasadelor occidentale la Bucureşti.
Pe de altă parte directorul ANP, Claudiu Bejan, declară că trendul condamnării României la CEDO pentru condiţiile din penitenciare este ascendent, arătând că până acum statul trebuie să plătească despăgubiri de 680.000 euro, fiind reclamate şi nediferenţierea între fumători şi nefumători, schimbarea lenjeriei de pat.
Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a spus, la o dezbatere organizată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi MAE, că până în 2011 statul român a avut 33 de hotărâri de condamnare la CEDO pe problemele de detenţie, cu plata a 230.000 euro şi 10.000 franci elveţieni, în 2012 au fost 10 hotărâri cu 10.000 euro despăgubiri, în 2013 – 32 de hotârări cu 221.000 euro ca despăgubiri, iar în 2014, până în prezent, sunt deja 11 hotărâri de condamnare cu plata unor despăgubiri de 64.000 euro.
El a mai arătat că sunt reclamate la CEDO nerespectarea spaţiului minim de detenţie de 4 metri pătraţi, nediferenţierea dintre fumători şi nefumători, condiţiile de transport, măsurile privind menţinerea standardului de igienă a camerei de detenţie şi a persoanelor private de liberate, întreţinerea camerelor de detenţie, hrana, calitatea apei potabile, frecvenţa duşurilor, schimbarea lenjeriei de pat, acordarea vizitei intime, a plicurilor şi timbrelor, confidenţialitatea convorbirilor telefonice.
Bejan a afirmat că la ora actuală condiţiile de transport au fost rezolvate, ANP înnoindu-şi parcul auto, dar în cazul problemei diferenţierii dintre fumători şi nefumători "nu întotdeauna se reuşeşte să fie împărţiţi deţinuţii între fumători şi nefumători".
El a spus că sancţionarea României nu înseamnă rezolvarea problemelor, existând un deficit de 13.000 locuri de detenţie.