Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, a explicat, la Digi24 că, prin modificările aduse astăzi de Camera Deputaţilor la Codul Penal, s-a dat liber la conflict de interese.
„Din punct de vedere a ceea ce înseamnă înseamnă conflictul de interese în materie penală, pentru care ANI a făcut foarte multe sesizări, putem vorbi de o dezincriminare de facto, nu numai pentru membrii Parlamentului. La o analiză mai atentă a textului, modificările se referă şi la aleşi locali, şi la miniştri în funcţie şi introduce o sintagmă care se referă la orice contract public rezultat printr-o procedură de achiziţie publică. Este un aspect care afectează fantastic de mult tot ceea ce înseamnă conflictul de interese, aşa cum a fost el reglementat până astăzi”, a spus Horia Georgescu.
Citeşte şi: Culisele unor proiecte de lege scandaloase
Preşedintele ANI a apreciat că s-a dat liber la conflict de interese membrilor Parlamentului, aleşilor locali – consilieri locali, judeţeni, primari, preşedinţi de Consilii Judetene – şi miniştrilor din Guvern.
„În momentul de faţă, o persoană care semnează un act în conflict de interese, acesta nu mai este pedepsit. Noi am sesizat în cazul a 25 de membri ai Parlamentului potenţiale situaţii de conflict de interese, dintre care opt sunt trimişi deja în judecată, iar cu această prevedere, dacă intră în vigoare, aceştia vor fi achitaţi, iar ceilalţi vor primi soluţii de neîncepere a urmăririi penale”, a adăugat Horia Georgescu.
Citeşte şi: Ziua cea mai neagră a luptei anticorupţie
Marţi, pe motiv că nu sunt funcţionari publici, parlamentarii au modificat Codul Penal astfel încât să nu mai poată fi anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru o serie de infracţiuni grave, cum ar fi abuzul în serviciu, conflictul de interese sau primirea de foloase necuvenite.