21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSefii Primariei Petrosani, obligati sa plateasca peste 30 miliarde lei

Sefii Primariei Petrosani, obligati sa plateasca peste 30 miliarde lei

Mai multi sefi din cadrul Primariei Petrosani, in frunte cu primarul municipiului, Carol Schreter, si cu secretarul institutiei, Adrian Negoe, au fost gasiti vinovati de judecatorii Tribunalului Hunedoara de neincasarea redeventelor pentru parcelele ocupate de diverse persoane in statiunea Parang.
Daca sentinta va fi pastrata si de Curtea de Apel Alba Iulia, edilii vor fi obligati sa plateasca aproape 34 miliarde de lei vechi, reprezentand sumele neincasate, nejustificat, la bugetul local.
Un control al Curtii de Conturi Hunedoara, efectuat anul trecut la Primaria Petrosani, a scos la iveala faptul ca exista zeci de persoane care au depasit suprafetele concesionate prin licitatie, dar fara sa plateasca vreun leu in plus la bugetul local.
Problema a fost semnalata de reprezentantii Inspectoratului Judetean in Constructii inca din februarie 2004, existand inca de la acea vreme 31 de persoane care au depasit amplasamentele.

Acordarea ilegala de sporuri de conducere

Fosta administratie publica locala a emis o hotarare de Consiliu Local care prevedea intrarea in legalitate a contravenientilor, prin achitarea unor sume de bani suplimentare pentru terenurile ocupate abuziv pe trei ani in urma, dar prevederea referitoare la perceperea de majorari de intarziere pentru terenurile ocupate abuziv, cuprinsa in HCL 44/ 2004, a fost modificata de actuala administratie, aleasa in iunie 2004.
Reprezentantii Curtii de Conturi au stabilit ca suma cu care a fost prejudiciat bugetul local se cifreaza la 3.311.593,64 RON, cu tot cu penalitatile de intarziere si, totodata, a stabilit ca, pentru depasirea terenurilor concesionate, trebuie sa se plateasca redeventa inca din anul 2005. Echipa de control a mai stabilit ca bugetul local a mai fost prejudiciat cu inca 123 de milioane de lei vechi prin promovarea pe functii a patru persoane, fara acordul, absolut necesar, al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, iar celor avansati li s-au acordat sporuri de conducere.
Pentru prejudicierea bugetului local, Directia Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi a actionat in judecata mai multe persoane din cadrul Primariei Petrosani, respectiv primarul Carol Schreter, secretarul institutiei, Adrian Negoe, si mai multi sefi de servicii sau responsabili din administratia publica locala, in dosarul 7.985/2005. Dupa un proces de durata, prin incheierea de sedinta nr. 62, pronuntata recent de Tribunalul Hunedoara si comunicata partilor din dosar, instanta a admis in parte raportul Curtii de Conturi si a stabilit sumele pe care fiecare dintre parati trebuie sa le achite.
Potrivit sentintei, cei mai multi bani ii are de plata chiar primarul municipiului. Astfel, conform raportului Curtii de Conturi Hunedoara, admis in parte de instanta de judecata, Carol Schreter, impreuna cu Lucian Dragomir si Andrei Ianos, ar trebui sa plateasca in solidar peste 3,3 milioane RON reprezentand redeventa neincasata si penalitatile de intarziere aferente.
De asemenea, tot edilul, in solidar cu seful Serviciului Taxe si Impozite, Ioana Margulescu, ar avea de achitat 90.342,65 RON, iar Carol Schreter, impreuna cu fostul sef al Serviciului Juridic, Valentina Cerchez, trebuiau sa achite 6.096,62 RON.
Totodata, paratii Adrian Negoe, secretarul Primariei, in solidar cu Mircea Borca, sef Serviciu Transport, trebuie sa plateasca sumele de 9.149 RON reprezentand redeventa neincasata si 6.982 RON cu titlu de majorari de intarziere. Pe de alta parte, in urma analizarii probelor de la dosar, judecatorii au stabilit ca suma de 6.853 RON a fost deja recuperata de la Valentina Cerchez si a fost respinsa si sesizarea impotriva sefului Taxe si Impozite, Ioana Margulescu.
Secretarul primariei Petrosani, Adrian Negoe, a declarat ca vor ataca cu apel hotararea tribunalului, la Curtea de Apel Alba Iulia, fiind nemultumiti de decizie. "Apararea noastra a fost construita pe faptul ca nu exista prejudiciu, dar in sentinta nu se face nici o referire la aparare. S-a luat mutatis mutandis ce a spus Curtea de Conturi”, a precizat Negoe. Acesta a adaugat ca hotararea de CL din 2004 s-a modificat tocmai pentru a incuraja persoanele care au incalcat suprafetele concesionate sa incheie contracte.
Pe de alta parte, secretarul Primariei Petrosani sustine ca, daca hotararea Tribunalului Hunedoara va fi mentinuta si de instanta ierarhic superioara, nu va avea incotro si va da in judecata concesionarii care au depasit amplasamentele.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă