Şefii celor mai puternice companii media şi de internet se reunesc la Paris pentru un forum de două zile găzduit de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, relatează NewsIn.
Şefii de la Google, Facebook şi Microsoft vor discuta despre viitorul internetului. Dezbaterea se va concentra asupra întrebării dacă e oportună – şi cât de departe ar trebui să meargă – o eventulă reglementare a internetului.
Concluziile întâlnirii vor fi prezentate la sfârşitul săptămânii summitului G8 pe care Franţa îl găzduieşte la Deauville.
Este pentru prima oară când internetul va figura pe agenda liderilor din grupul celor mai bogate opt naţiuni.
Două viziuni diferite despre viitorul internetului vor fi aduse în atenţie. Una, susţinută de firme mai noi, precum Google sau Amazon, favorizează libertatea totală şi se împotriveşte intervenţiei unor organisme de reglementare europene. Cealaltă viziune, mai comună acum în Europa, tinde să se concentreze pe controlarea exceselor internetului.
Sarkozy a reflectat la această atitudine într-un discurs susţinut anul trecut. „Internetul este acum noua frontieră, un nou teritoriu de cucerit. Dar nu poate fi un Vest Sălbatic. Nu poate fi un spaţiu fără de lege, unde oamenii pot să sustragă fără limite opere artistice”, a spus Sarkozy.
Iniţial, SUA au avut reticenţe în a include internetul pe agenda summitului G8. Preşedintele Barack Obama a vorbit în trecut despre importanţa libertăţii internetului pentru economia americană şi pentru politica ei externă.
Chestiuni precum dreptul la intimitate, copyright, legile concurenţei şi libertatea de exprimare au fost readuse în actualitate de evenimentele recente. Internetul a jucat un rol pivotal în revoltele din Orientul Mijlociu şi din naţiunile nord-africane, revoluţionarii mobilizându-se graţie site-urilor de socializare şi postării de imagini de la evenimente aproape în timp real.