20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSefia TVR la PNL, stirile la PSD

Sefia TVR la PNL, stirile la PSD

Tudor Giurgiu si-a dat demisia din fruntea televiziunii publice. Decizia lui Giurgiu survine in momentul in care Parlamentul discuta Raportul de activitate pe ultimii doi ani (2006 fiind incheiat cu pierderi de 17,1 milioane lei noi). La nivel neoficial au circulat informatii despre posibilitatea schimbarii lui Tudor Giurgiu de catre PNL, partidul care l-a nominalizat.
Dupa demisia lui Tudor Giurgiu, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca, avand in vedere situatia de la TVR, complicata si de demisia directorului Tudor Giurgiu, este probabil ca Parlamentul sa inlocuiasca intregul Consiliu de Administratie al postului public de televiziune. In masura in care Parlamentul va decide respingerea raportului de activitate a SRTV, urmeaza ca plenul Legislativului sa aleaga un nou Consiliu de Administratie. Intrucat Tudor Giurgiu este si directorul general al SRTV si presedintele Consiliului de Administratie, potrivit legii, el va asigura interimatul pentru 30 de zile, perioada in care isi va exercita toate prerogativele legale.
In acest interval, partidele vor initia negocieri politice. La numirea unui nou Consiliu va fi mentinut algoritmul politic initial, structura conducerii SRTV urmand sa fie pastrata, iar functia de presedinte va reveni in continuare PNL. Liberalii vorbeau de mai multa vreme de schimbarea lui Giurgiu, fiind avansate diverse nume, precum cel al lui Rasvan Popescu sau Brandusa Miron (membru supleant in CA din partea PNL), dar se pare ca la ora actuala nici una dintre aceste variante nu mai este valabila. Tariceanu ar inclina pentru un economist al carui nume nu l-a spus colegilor de partid. Pe de alta parte, surse parlamentare afirmau ca, pentru a-si asigura sprijinul PSD, liberalii ar putea instala in fruntea Departamentului stiri o persoana propusa de PSD.
Presedintele director general este ales de Parlament, la propunerea membrilor Consiliului de Administratie dintre membrii CA. De altfel, in perioada urmatoare ponderea PSD in Consiliul de Administratie ar putea sa creasca. Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu va analiza oportunitatea numirii unui reprezentant al Administratiei prezidentiale in Consiliul de Administratie al TVR daca se va pune problema numirii unui nou Consiliu si daca procedura se va petrece in perioada interimatului la Palatul Cotroceni. Acum doi ani, la schimbarea Consiliului de Administratie al TVR presedintele Traian Basescu si PD nu si-au desemnat reprezentanti in Consiliul de Administratie, pledand pentru depolitizarea televiziunii publice.

Explicatiile lui Giurgiu
Intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Tudor Giurgiu prezinta motivele care i-au determinat demsia. El invoca incapacitatea de a mai putea "garanta pe viitor independenta editoriala" a postului, dar si "mizerabila campanie de presa din partea unor trusturi si presiunile la care am fost supus" – declansate de "partide, oameni din interiorul televiziunii, ziaristi care colaborau cu TVR, dar care au ramas fara emisiuni, colegi din Consiliul de Administratie, oameni apropiati fostelor conduceri ale TVR". El aminteste si de "raportul financiar pe 2006", care vine "ca o minge la fileu pentru opozitie". Giurgiu invoca si lipsa motivatiei de a continua. "Am acceptat aceasta functie pentru ca am crezut ca pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o institutie media credibila care sa nu mai repete greselile din trecut."
Dupa 30 de zile de la demisie, Tudor Giurgiu va fi eliberat din functie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă