Saptamana viitoare 233 de militari din compunerea Brigazii Sud-Est Europene se vor imbarca in avioane cu destinatia Kabul.
Este prima misiune reala la care participa SEEBRIG in cei cinci ani de functionare. Contingetul este compus din doua subunitati de sprijin logistic. Detasamentul romanesc are indicativul Kabul IX, va sta 6 luni in Afganistan si face parte din Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF). Alaturi de trupele SEEBRIG, in Afganistan actioneaza si un contingent al Batalionului 341 Infanterie Topraisar „Rechinii albi”, aflat in prezent in operatiuni de campare. Intre cele doua detasamente romanesti exista o stransa legatura, pentru ca B 341 este una din principalele forte componenete ale SEEBRIG. Desi cele doua forte actioneaza independent in Afganistan, procedurile de lucru sunt aceleasi, conform standardelor NATO. Romania este pentru patru ani tara gazda a brigazii balcanice. Comandamentul SEEBRIG se afla la Constanta. Initial SEEBRIG a fost constituita prin participarea fortelor armate a sapte state din zona Balcanilor, iar de anul trecut in brigada a fost inclusa si Ucraina. Statele Unite ale Americii si-au asumat rolul de observator, si in ultimii doi ani a supus SEEBRIG la o multime de teste pentru a stabili capacitatea operationala. De rezultate a depins direct incredintarea unei misiuni adevarate. In decembrie anul trecut NATO a avizat plecarea la razboi a brigazii.
Un imens camp minat
Daca de bine, de rau, contingentul SEEBRIG va indeplini misiuni mai usoare pe langa taberele militare, data fiind componenta logistica, pe „Rechinii Albi” ii asteapta zile grele. Colonelul Vasile Vreme, comandantul B 341, a precizat ca in aceasta tara sunt mine la tot pasul. Una din principalele probleme este tranzitul convoaielor prin campurile de mine. In plus majoritatea populatiei este bine inarmata si nu priveste cu ochi buni amestecul strainilor in problemele politico-religioase.