20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSediu nou pentru Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Sediu nou pentru Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

» Cel mai mare muzeu regional de minerale din Europa, cel de Mineralogie din Baia Mare, isi va inaugura noul sediu, unul conceput la standarde occidentale, in vara acestui an, cel mai probabil in luna iunie.

Ultima transa de bani necesara definitivarii constructiei, de 1,4 milioane de lei, a fost aprobata de Consiliul Judetean Maramures, din fondul de rulment aflat la dispozitia administratiei judetene. Directorul Muzeului de Mineralogie, Victor Gorduza, a explicat ca suma reprezinta "un minim suficient" pentru finalizarea noii cladiri, situata in centrul nou al Baii Mari. Oficialul baimarean a mentionat ca, in sfarsit, Muzeul de Mineralogie va avea un sediu care se preteaza unei institutii muzeale de anvergura. De la infiintarea sa, muzeul s-a perindat prin diferite sedii "de imprumut". Impresionanta colectie de minerale a fost gazduita in anii 1976-1979 in Casa Iancu de Hunedoara, intr-o cladire de patrimoniu aflata in fostul centru medieval al orasului. Apoi, timp de noua ani, pana in 1988, colectia a fost mutata intr-o aripa a cladirii de pe strada Monetariei, care gazduia la acea vreme Administratia Minelor.

 

In fine, din februarie 1988, muzeul a fost mutat pe amplasamentul actual, intr-o cladire proiectata ca magazin de prezentare a produselor ceramice, deci improprie unui muzeu. "Actualul sediu a fost conceput pentru a fi magazin de prezentare a produselor de la societatea Faimar, iar la etaj era sala de antrenament a echipei de tenis de masa fete Faimar Baia Mare; tot acolo se mai disputau si meciurile de tenis", a explicat Victor Gorduza.
Profesorul Gorduza spune ca noua cladire va avea la parter o sala de expozitii "cu un spatiu extrem de generos", la etajul I a fost conceputa o sala de conferinte, iar la etajul II sunt prevazute sali de activitati cu copiii, laboratoare, arhiva si biblioteca muzeului. "De asemenea, la ultimul nivel arhitectii au conceput o cafenea, care va oferi o panorama deosebita si unde vizitatorii nostri vor putea savura o cafea privind dealurile care impresoara orasul", a declarat profesorul Gorduza. In cazul in care, asa cum prognozeaza constructorul, cladirea va fi definitivata la timp, in luna iunie directorul muzeului spune ca va inaugura spatiului expozitional de la parter, "cu o expozitie specifica noua, cu stibina".

Colectie
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare are o colectie constituita din peste 16.000 esantioane minerale, roci si fosile, toate din regiunea Baia Mare. Multe dintre exponate sunt considerate raritati mondiale si valori de patrimoniu – tezaur (peste 1.000 dintre acestea sunt expuse in cadrul expozitiei permanente). Colectiile mineralelor din Maramures au fost prezentate in muzee din lumea intreaga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă