Ploaia a perturbat ieri sedinta de plen a senatorilor. La propriu, nu la figurat! Din cauza infiltratiilor prin cupola impresionanta, dezbaterile s-au desfasurat sub… umbrele. Si aceasta, desi s-au cheltuit pentru amenajarea noilor spatii ale Senatului nu mai putin de 8.000 de miliarde!
Dupa ce si asa s-au confruntat cu destule probleme de-a lungul dezbaterilor asupra noului regulament al Senatului, parlamentarii au mai avut ieri de infruntat un inamic: ploaia.
Vacaroiu la apa!
Infiltrate prin cupola uriasa, infrumusetata pe alocuri cu foita de aur, picaturile de ploaie au cazut mai intai in capul senatorului democrat Jan Vraciu. In semn de protest, alesul a apelat la umbrela, ca fiind ultima solutie in lupta cu intemperiile. Unii senatori au privit amuzati pataniile colegilor. Cei udati, dupa ce au incercat sa se fereasca de picaturi si sa-si stearga pupitrele, au preferat sa se mute in alta parte a salii. Jan Vraciu, primul parlamentar stropit, a comentat ironic ca dupa ploile care au afectat intreaga tara era de asteptat ca si Senatul Romaniei sa fie sub semnul inundatiilor. „Anul acesta este marcat de ploi”, a declarat Vraciu, care este senator de Vrancea, unul dintre judetele grav afectate in ultimele luni. „Banii (cheltuiti pentru amenajarea spatiilor – n.r.) erau mai bine folositi in alte scopuri, pentru dotare tehnica si consilieri”, a incheiat democratul cu umbrela.
Ulterior s-a constatat ca ploaia din plen a fost doar inceputul. Treptat, s-a observat ca si in alte locuri ale salii ploua. La fel sta situatia in spatele prezidiului lui Nicolae Vacaroiu, precum si in alte patru locuri, la care se adauga foaierul salii si o incapere destinata protocolului.
Toate acestea, in conditiile in care pentru amenajarea noilor spatii ale Senatului s-au cheltuit, din 1998 incoace, nu mai putin de 8.000 de miliarde de lei!
Executantul lucrarilor, principalul vinovat
Solicitat sa explice cum a fost posibil sa ploua in sala de plen a Senatului, secretarul general Dan Vasiliu a afirmat ca vinovat de cele intamplate este executantul lucrarilor, Trustul Carpati. „M-au sunat pe la 6,30 dimineata. Am vazut despre ce este vorba”, a declarat Vasiliu, adaugand ca Senatul nu are nici o legatura cu respectivul contract incheiat cu trustul, deoarece ordonator de credite este Camera Deputatilor. „Lucrarea a fost receptionata anul trecut”, a spus secretarul general, referindu-se la cupola salii de plen. Se pare ca existenta infiltratiilor a fost constatata inca de atunci, inclusiv de catre Mihai Ungheanu, omologul lui Vasiliu de la Camera Deputatilor. S-a cerut remedierea deficientelor, dar nu se stie in ce masura au fost efectuate reparatiile, deoarece, asa dupa cum spune Dan Vasiliu, „devizele de lucrari sunt la Camera Deputatilor”. „Procesele-verbale de receptie nu le semnam pana cand nu se remediaza toate deficientele”, a mai spus Vasiliu, adaugand ca nu s-a terminat inca perioada de garantie acordata de constructor. Totodata, el a amenintat cu sistarea temporara a platilor catre Trustul Carpati.
O gramada de probleme constatate dupa mutare
Secretarul general al Senatului a mai dat un exemplu de problema constatata dupa mutarea Senatului in noul sediu: desprinderea placajelor de granit de pe fatada. „Unii salariati stau ca-n ghetou”, a recunoscut Dan Vasiliu. Singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme o constituie, in viziunea sa, eliberarea spatiilor ocupate inca de SPP. „Stau cu Departamentele de informatica, de buget, contabilitate si transporturi la vechea locatie din Piata Revolutiei”, s-a vaitat secretarul general al Senatului. Toate aceste departamente ar trebui sa se mute la etajul al optulea al Palatului Parlamentului, numai ca lucrarile nu au fost terminate inca acolo. Mai mult, potrivit estimarilor, vor mai dura cel putin o luna si jumatate.
Minusurile sunt puse pe seama lui Ungheanu
De intarzierea nepermis de mult a finalizarii lucrarilor este considerat responsabil Mihai Ungheanu, secretarul Camerei Deputatilor, in conditiile in care Camera a fost ordonatorul de credite. Tot Ungheanu este vinovat si de faptul ca, la mai bine de doua saptamani de la debutul sesiunii, nu exista inca un birou de presa. Pentru realizarea acestuia, ar fi trebuit comandate niste panouri, in vederea compartimentarii, numai ca acestea nu au fost aduse nici pana acum. Tot la capitolul „amenajari inexistente” se inscriu garderoba si magaziile care ar fi trebuit executate in subsolul cladirii.