20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSedintele CNSAS ar putea deveni publice

Sedintele CNSAS ar putea deveni publice

Seria de consultari organizate de Ministerul Justitiei pe tema noii legi a Consiliului pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS)s-a incheiat. Concluzia intalnirii de miercuri a fost ca sedintele instantei la care vor putea fi contestate asa-numitele constatari ale CNSAS sa fie publice, anunta BBC Romania. Saptamana viitoare proiectul de lege ar urma sa fie publicat pe pagina de internet a ministerului pentru dezbatere.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat ca este de acord ca sedintele instantei de contencios administrativ la care vor putea fi contestate constatarile CNSAS sa fie publice.

Conform vechii legi, aceste sedinte erau secrete si doar decizia instantei devenea publica. In plus, partile, adica persoanele nemultumite de constatarile CNSAS si reprezentantii Colegiului, vor putea depune probe in instanta. In acest fel, este de parere secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Gheorghe Mocuta, se va elimina procedura contestata de Curtea Constitutionala, care a criticat CNSAS ca ar actiona ca o instanta de judecata. "Speram ca saptamana viitoare sa avem primul proiect, pe care o sa il supunem din nou dezbaterii societatii civile, o sa il afisam pe site-ul Ministerului de Justitie, tocmai pentru a se exprima si alte pareri in legatura cu actul normativ pe care vrem sa il realizam."

 

La randul sau, Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu, unul din initiatorii noului proiect, este optimist ca legea va fi adoptata in timp util. "Sunt de ales doar doua forme: proiect de lege sau ordonanta de urgenta. Sunt sigur ca in intervalul celor 45 de zile prevazute de Curtea Constitutionala acest nou cadru legislativ pentru functionarea CNSAS se va afla pe masa Parlamentului."

Noua lege este necesara dupa decizia Curtii Constitutionale din 31 ianuarie, care, practic, a anulat vechea lege pe baza careia functiona CNSAS. Intre timp, guvernul a adoptat o ordonanta care permite continuarea functionarii CNSAS, insa pana la promulgarea noii legi Colegiul nu mai poate da niciun fel de verdict pe tema colaborarii sau nu cu fosta Securitate. Noua lege ar trebui adoptata cat mai curand, pentru a da posibilitatea verificarii primarilor si consilierilor locali, care vor fi alesi in luna mai sau iunie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă