» Grefierii cer acordarea sporurilor obtinute prin sentinte definitive, dar refuzate de minister.
» Personalul auxiliar din justitie se confrunta cu probleme grave legate de spatiile unde lucreaza sau de orele de munca.
Aproape 200 de grefieri au protestat astazi in judetul Constanta. S-au asigurat doar sedintele de judecata cu arestari preventive si urgentele din civil. Au fost cazuri in care judecatorii au fost de acord cu suspendarea pentru doua ore a sedintelor de judecata si nu s-a intrat in sali. La Constanta, sindicatul "Justitia" a sustinut sindicatul Projust si nu au asigurat decat o treime din activitate. "Noi nu am facut greva de avertisment, ci doar o forma de protest care a durat doua ore prin care am dorit sa ii sprijinim pe colegii de la Projust. S-au asigurat doar urgentele", a declarat Viorica Trandafir, lider de sindicat "Justitia". Pe de alta parte, cei de la Projust spun ca nu se vor opri aici si ca vor continua saptamana viitoare cu greva generala daca nu se ajunge la o intelegere cu ministerul: "Astazi a fost doar greva de avertisment si, dupa cinci zile, avem dreptul sa facem greva generala.
Totul depinde de minister. Au fost sedinte de judecata care s-au suspendat din cauza ca grefierii nu au intrat doua ore in sala", a adaugat Eugenia Manea, lider Projust Constanta. Problemele personalului auxiliar din justitie nu se opresc numai la partea financiara. Grefierii se plang ca la Constanta sunt nevoiti sa lucreze in conditii improprii. Astfel, depozitele de materiale au fost transformate in birouri. Nu numai ca nu au o sursa de lumina sau de aerisire naturala, dar asa-zisele birouri sunt situate pe holurile instantei, unde este galagie. Personalul auxiliar din justitie a decis saptamana trecuta sa initieze demersurile unei greve de avertisment. Sindicalistii cer ministrului Justitiei sporurile restante inca din anul 2000 si banii pe orele suplimentare lucrate.
» Depozite in loc de birouri
"Acestea sunt de fapt depozite. Asa au fost concepute cand s-a construit Palatul de Justitie. Nu avem lumina naturala sau sursa de aerisire de afara. Majoritatea grefierilor muncesc in jur de 12-14 ore. Nu conteaza ca e zi sau noapte. Pentru ca suntem chemati si cand sunt arestarile preventive, ca sa nu mai vorbim ca sunt colegi care vin sa lucreze in weekend. Totusi, nu suntem platiti pentru aceste ore suplimentare". Viorica Trandafir.