-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialSedinta linistita

Sedinta linistita

Bursa continua corectia inceputa marti. Valoarea tranzactionata a fost similara celei din ziua anterioara, insa ritmul de scadere s-a diminuat vizibil. sedinta de tranzactionare a fost destul de linistita, cotatiile au deschis ziua direct in scadere si au mentinut palierul respectiv pe parcursul urmatoarelor ore. In jurul pranzului s-a facut simtita o foarte usoara tendinta de recuperare, insa vanzatorii au ramas pe pozitii, astfel ca pana la final preturile au revenit in zona minimelor. BET a pierdut 1,83%, iar BET-XT s-a depreciat cu 1,75%. Cea mai importanta depreciere a suferit-o indicele companiilor de energie si utilitati: BET-NG a pierdut circa 4%.

Ultimele zile au adus avalanse de anunturi de restrangere sau chiar inchidere temporara a productiei, din partea multor companii romanesti si straine. Perspectiva cresterii somajului ingrijoreaza investitorii pentru ca asta ar insemna in continuare o restrangere a consumului si ca atare un declin al vanzarilor si profiturilor realizate de companii.
Am intrat asadar in etapa in care scaderile bursei nu mai sunt cauzate de prabusiri ale unor institutii financiare sau de anticipari ale analistilor cu privire la deteriorarea economiei ci chiar de anunturi negative foarte concrete facute de companii. Teoretic asta inseamna ca suntem la jumatatea crizei. Ultimul val negativ va fi reprezentat probabil tocmai de cresterea numarului de someri (acum doar anuntata) si de efectele indirecte ale acesteia asupra profitabilitatii companiilor din toate domeniile economice. Probabil ca acest ultim val va fi simtit pe parcursul anului viitor.

In aceste conditii, este firesc ca perspectivele investitorilor sa ramana predominant negative, iar cresterile de piata chiar daca sunt foarte energice sa ramana totusi limitate in timp. Probabil ca, pe plan extern, nu vom mai vedea inca o criza bursiera majora pana la finalul anului, caci ne apropiem de perioada sarbatorilor cand cat de cat consumul se amplifica si companiile o duc ceva mai bine. Temerile raman insa ridicate cu privire la performanta economiei globale in primele luni ale anului viitor.
Pe plan intern lucrurile din pacate nu stau nici macar asa. In cazul nostru pana la final de an trebuie sa trecem prin calvarul alegerilor, iar ulterior prin circul negocierilor pentru numirea primului ministru si formarea noului guvern. Este aproape imposibil ca in Romania aceste doua evenimente sa treaca fara scandaluri majore, asa ca, din pacate, nu putem miza in urmatoarele doua luni pe cumparari semnificative de actiuni romanesti de catre fondurile straine de investitii.

Iulian Panait
Iulian Panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă