20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ponta, în ședința de Guvern: ISU poate închide localurile care...

UPDATE. Ponta, în ședința de Guvern: ISU poate închide localurile care pun în pericol viaţa oamenilor

UPDATE: Guvernul a ratficat, în şedinţa de marţi, ajutoarele pe care Ministerul Muncii a anunţat, luni, că le va acorda familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de vineri seară, de la clubul Colectiv. Astfel, fiecare familie va primi 5.000 lei, iar familia Mariei Ion, mamă a 5 copii care a decedat, de asemenea, în incendiu, va beneficia de un ajutor financiar de 10.000 lei, scrie Mediafax

„În urma tragediei produse în seara de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv din București, Guvernul a decis acordarea unor ajutoare de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în acest incendiu. Ajutorul, în cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecărei persoane decedate”, se precizează într-un comunicat de presă a Guvernului.

În plus, Executivul va mai acorda un ajutor în valoare de 10.000 lei pentru familia Mariei Ion, femeia care și-a pierdut viața în tragicul incendiu şi care își întreținea singură familia: cei 5 copii cu vârste cuprinse între 11 ani și 23 de ani, precum și tatăl paralizat, după ce soțul acesteia a decedat în urmă cu 8 ani. Titularul acestui ajutor de urgență va fi fiica cea mare, Camelia, ea fiind singurul copil major al familiei.

De asemenea, identificarea beneficiarilor și plata ajutoarelor de urgență se va face de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate.

––––

UPDATE: Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că ISU va avea puterea să închidă localurile care pun în pericol viaţa oamenilor, până când patronii acestora iau măsurile necesare. 

„Dăm dreptul prin lege ISU să ia măsuri de închidere a localurilor publice care pun în pericol viaţa oamenilor. Poate încercăm şi să reluăm lupta cu birocraţia şi cu plimbatul hârtiilor. Toată lumea vrea salarii mai mari. Acestea vor fi atunci când va fi mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate”, a declarat Victor Ponta. 

–––

Guvernul va discuta, marţi, modificări legislative urgente solicitate de MAI şi IGSU, dar şi despre ajutoarele car le vor fi acordate familiilor celor decedaţi în urma incendiului din clubul Colectiv din Capitală. 

IGSU, prin Inspectoratele de Urgenţă din fiecare judeţ, va primi dreptul să aplice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei pentru localurile publice care nu respectă normele de siguranţă.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern, marţi, pentru ajutorarea familiilor îndurerate după incendiul din Colectiv

De asemenea, ISU din fiecare judeţ vor avea dreptul să dispună închiderea unor asemenea localuri.

O altă modificare legislativă ar putea fi şi eliminarea posibilităţii de acordare a autorizaţiilor de funcţionare a cluburilor în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.

De obicei, Guvernul se reuneşte în şedinţă ordinară în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni, dar în funcţie de situaţie, prim-ministrul poate convoca o şedinţă de Guvern, ordinară sau extraordinară, de câte ori situaţia o impune.

Citeşte şi: Ministerul Muncii va acorda 5.000 de lei fiecărei familii îndoliate

Ministerul Muncii a anunţat, luni, că fiecare familie care a pierdut o persoană în incendiul din clubul Colectiv va primi câte 5.000 lei, ajutor de urgență.

De asemenea, autoritățile au luat noi măsuri și pentru familia femeii angajate la negru în club, care a murit, vineri seară și care avea cinci copii. După ce, anterior, Ministerul Muncii anunțase că fiecare din cei patru copii minori va primi o alocație de 600 lei, a decis acum că familia va primi un ajutor în valoare de 10.000 lei.

Bilanţul morţilor în urma tragediei in clubul Colectiv a crescut, luni dimineaţă, la 32. O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la spitalul Sfântul Pantelimon. Alţi 136 de oameni care au fost răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti.

În urma tragediei, Guvernul a instituit doliu național pentru zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie.

Anchetatorii au început, duminică, la Poliţia Capitalei, audierea unor martori de la incendiu. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a preluat coordonarea anchetei. Primele acuzații sunt: omor calificat și distrugere calificată.

O echipă medicală din Israel a venit în România ca să vină în ajutorul răniţilor în incendiu, internţi la Spitalul Bagdasar Arseni, dar şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Aproximativ 8.000 de oameni de toate vârstele s-au adunat, duminică la prânz, în Piața Universității, pentru a merge împreună până la clubul Colectiv, într-un marș dedicat victimelor incendiului de vineri seară. La clubul Colectiv au fost întâmpinați de alți 3.000 de oameni.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă