2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialSedii ale Muzeului Brukenthal, închise. Conducerea face apel la comunitate să ajute...

Sedii ale Muzeului Brukenthal, închise. Conducerea face apel la comunitate să ajute muzeul

Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, între care şi parterul Palatului Brukental, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcţionează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituţiei, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul, informează Mediafax.

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că unitatea a luat „măsuri extreme” în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituţiei pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie.

„Finanţarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri şi servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte”, a declarat Sabin Luca.

Potrivit acestuia, suma primită este „de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului”.

„Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenţia, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creşterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are nişte reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe. Vă daţi seama când vine factura de luna trecută, când a funcţionat gazul…”, a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expoziţiile pe care le găzduieşte. De asemenea, s-a închis expoziţia „Tezaur” din incinta Muzeului de Istorie.

„Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă daţi seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…”, a afirmat managerul Muzeului Naţional Brukenthal.

Potrivit lui Luca, în anul 2012, Muzeul de istorie a farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.

Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcţionării muzeului.

„Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritaţi. Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea”, a spus Luca.

În plus, directorul Muzeului Naţional Brukenthal a făcut un apel la societăţile de furnizare a gazului şi energiei electrice pentru eşalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari şi vor putea fi plătite facturile restante.

„Vom plăti odată cu sezonul de vară, pentru că atunci vin încasări. Vom plăti în mod cert aceste facturi. Să ne sprijine în acest demers (societăţile de furnizare a gazului şi curentului – n.r.) să putem eşalona acum pentru că noi nu avem voie să avem datorii. Datoriile atrag penalităţi. Şi este chiar caz penal dacă angajăm plăţi mai mari decât alocaţia bugetară. Nimănui nu-i pasă că cineva dintr-un birou luminat şi călduros a hotărât că noi trebuie să facem ceva împotriva realităţilor. Dar se pare că aşa se acţionează aici”, a spus Sabin Luca.

El a adăugat că a făcut memorii către societăţile de furnizare a gazului şi curentului pentru eşalonarea datoriilor şi că lucrează împreună cu colegii din muzeu la întocmirea unui „program închegat prin care să se solicite sprijinul comunităţii”.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu are în componenţa sa mai multe unităţi muzeale, cea mai veche – Palatul Brukenthal din centrul oraşului – fiind primul muzeu deschis oficial în România.

În anul 2012, numărul total de vizitatori ai expoziţiilor Muzeului Naţional Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasându-se pe locul al patrulea în ţară, după Castelul Bran, Complexul Naţional Muzeal „Astra” Sibiu şi Muzeul Antipa.

Cele mai citite

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia, nu pot avea rezultate reale fără Ucraina

Zelenski a făcut aceste afirmații, în cadrul unei întâlniri la Kiev cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă