Ieri a fost inaugurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa Secţia Chirurgie I. În prezent, întreg etajul 5 al spitalului este complet reabilitat: bloc operator şi două secţii de chirurgie noi. Secţia deține 75 de paturi, dintre care la Reanimare sunt 7 paturi, iar în Postoperator sunt tot 7. Echipamentele sunt ultramoderne, de ultimă generaţie. Vorbim de paturi şi saltele extrem de performante. De asemenea, blocul operator este utilat cu tot ceea ce este necesar pentru pacienţi. S-a pornit de la zero cu renovarea. S-au schimbat instalaţiile termice, sanitare, electrice. S-a lucrat şi aici la foc automat în saloane, în sălile pentru pansamente, precum şi în cabinetele pentru medici.
Coloana vertebrală a spitalului
„Se încheie o etapă foarte importantă în istoria Spitalului Judeţean din Constanţa o dată cu inaugurarea secţiei de Chirurgie I. Avem practic în spital ceea ce este coloana vertebrală a unităţii medicale. Secţiile de Chirurgie I şi II sunt complet reabilitate. Avem bloc operator nou, iar secţiile de Anestezie şi de Terapie Intensivă sunt la fel, complet reabilitate. În momentul de faţă suntem unul dintre spitalele din România care are ca infrastructură de urgenţă tot ceea ce este important şi necesar pentru a face faţă oricărei situaţii. Mă bucur că această secţie s-a realizat într-un timp relativ scurt, a durat sub un an de zile reabilitarea. Pacienţii se vor muta începând de mâine (n.r. – astăzi). Costurile au fost de 5.450.000 de lei în ceea ce priveşte partea de reabilitare a infrastructurii, proveniţi din procesul câştigat cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi de aproximativ 4.500.000 de lei partea de echipare, de la Consiliul Judeţean, însemnând paturi automate, monitoare de funcţii vitale, electrocardiografe. „Mă bucur că avem ocazia să inaugurăm în Constanţa încă o secţie a Spitalului Judeţean, cea mai importantă unitate medicală din judeţul Constanţa. Suntem bucuroşi că în ultimii ani am avut şi ajutor financiar guvernamental. Dorim în cât mai scurt timp să reabilităm cât mai multe secţii ale spitalului. Cel mai important este că avem o echipă de medici dedicată“, a declarat Cristian Darie. Directorul Căpăţână a mai anunţat ca proiect de viitor reabilitarea Maternităţii în 2016.
Arăta ca în 1968
Secţia inaugurată ieri nu a mai fost reabilitată de când a fost înfiinţat spitalul, adică din 1968. „Am reuşit să ducem secţia de Chirurgie la un nivel european. Totul s-a făcut extrem de profesionist, pentru că nu ne putem juca cu o secţie care acoperă toată Dobrogea şi avem o responsabilitate faţă de populaţia acestei regiuni“, spune Dănuț Căpățână, managerul SCJU.