Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM), Viorel Roşca, a declarat duminică, pentru Agerpes, că primele cercetări în Peştera lui Terente au fost efectuate în colaborare cu specialişti ai Rusenski Lom Nature Park, Bulgaria, după aproape 30 de ani în care nicio persoană nu a mai pătruns în acest loc. ”Speologii bulgari au avut una dintre cele mai dificile misiuni şi au reuşit să pătrundă prin tuneluri care-mi păreau mai înguste decât trupurile lor. Am descoperit un complex arheologic cu un depozit de ceramică ce conţine printre altele amfore pentru apă şi ulei”, a afirmat directorul APNMM, Viorel Roşca.
Din punctul de vedere al biodiversităţii, potrivit sursei citate, în interiorul galeriilor peşterii s-au descoperit mai multe exemplare din specia liliacul mare cu nas potcoavă, specie rară de interes european, precum şi o specie de fluture caracteristică peşterilor de mare adâncime, de peste 30 de metri.
”Sunt tuneluri verticale şi orizontale, iar structura geologică a peşterii este atipică pentru alte zone ale ţării, în zona nord-dobrogeană, aşa cum arată şi plantele de la suprafaţa peşterii, putându-se vorbi despre un fenomen de inversiune a straturilor geologice. Astfel, granitul este la suprafaţă, iar amestecul de sedimente calcaroase se găseşte în interior”, a menţionat directorul APNMM.
Speologii bulgari au început deja să contureze harta peşterii şi, potrivit sursei, există posibilitatea ca lungimea reală a tunelurilor din Peştera lui Terente să fie mai mare decât cea estimată iniţial, respectiv cinci kilometri.
” În Bulgaria, din punct de vedere geologic, la aproape 50 de kilometri de graniţa cu România, a fost descoperită o situaţie similară cu cea din Parcul Naţional, iar lungimea totală a meandrelor peşterii estimată iniţial la 2 kilometri a fost în realitate de 30 de kilometri”, a mai spus directorul Viorel Roşca.
Potrivit legendei, peştera din Parcul Naţional Munţii Măcinului este locul în care Terente, personaj controversat care a trăit la începutul secolului al XX-lea, se ascundea de poteră.