21.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialSecretele Black Hawk, în mâna Chinei

Secretele Black Hawk, în mâna Chinei

Potrivit New York Times, serviciile secrete pakistaneze au autorizat ingineri militari chinezi să examineze rămăşiţele elicopterului american ultrasecret care s-a prăbuşit în luna mai, în timpul operaţiunii contra vilei în care se ascundea Osama bin Laden.

 

La Islamabad, un înalt responsabil al serviciilor secrete pakistaneze a respins afirmaţiile apărute în New York Times, declarând că resturile aparatului a fost remis americanilor după raid. Cotidianul a citat însă persoane apropiate dosarului care au precizat că serviciile secrete americane au certitudinea că ingineri chinezi au fotografiat în detaliu coada elicopterului Black Hawk, care rămăsese aproape intactă.

La invitaţia şefilor serviciilor secrete pakistaneze, aceşti ingineri militari au putut analiza resturile elicopterului echipat cu o tehnologie ultrasecretă care îl făcea invizibil pentru radare. Suspiciunea americanilor se bazează pe ascultări telefonice în care responsabili pakistanezi propuneau invitarea chinezilor pentru a vizita locul prăbuşirii elicopterului Black Hawk folosit de americani în operaţiunea Geronimo contra reşedinţei din Pakistan unde se ascundea Osama bin Laden, şeful reţelei teroriste Al Qaida, ucis în cursul raidului.

Tehnologie militară ultrasecretă

După eliminarea şefului Al Qaida, la Abbottabad, la circa o sută km nord de Islamabad, militarii americani de elită, membri ai unui comando Navy Seals, au încercat să distrugă elicopterul care se prăbuşise la aterizare, după care au plecat la bordul altui elicopter luând cu ei trupul lui Osama bin Laden. Încă după raid s-a speculat că armata americană a folosit o nouă armă secretă pentru a ataca ascunzătoarea lui bin Laden, concret, un elicopter Black Hawk invizibil şi extrem de silenţios.

Din păcate, trupele speciale ale Navy Seals au pierdut unul dintre aceste elicoptere, prăbuşit în timpul asaltului, şi au trebuit să abandoneze o parte a rămăşiţelor, deşi încercaseră să şteargă orice urmă a intervenţiei lor şi a echipamentelor folosite. Se ştie că aparatul a lovit un zid şi a trebuit să aterizeze din cauza avariei.  Explozia nu a distrus aparatul abandonat şi media mondială a prezentat atunci imagini cu camioane militare pakistaneze care transportau „ceva”  acoperit cu prelate. Coada elicopterului, foarte mare, nu au reuşit să o ascundă în întregime.

Tensiuni

Eliminarea lui bin Laden a dus la creşterea tensiunii între SUA şi Pakistan, auto-rităţile de la Islamabad acuzând raidul american efectuat fără a fi înştiinţaţi. Adevăratul motiv al supărării a fost dezvăluirea faptului că şeful Al Qaida, de negăsit din 2001 şi despre care serviicile secrete pakistaneze susţi-neau că nu deţin nici o informaţie, se ascundea de ani de zile într-un oraş militar situat nu departe de capitala Pakistanului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă