31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSecretele ascunse ale bolii secolului XXI โ€“ depresia. Cum ne apฤƒrฤƒm รฎmpotriva...

Secretele ascunse ale bolii secolului XXI โ€“ depresia. Cum ne apฤƒrฤƒm รฎmpotriva acestui pericol

Statisticile spun cฤƒ, în 2013, unul din trei români suferea de depresie, un aspect deosebit de grav. Asta ศ™i pentru cฤƒ depresia este o tulburare care ameninศ›ฤƒ nu calitatea vieศ›ii emoศ›ionale, ci însฤƒศ™i viaศ›a. Durerea ศ™i suferinศ›a sunt atât de intense încât paralizeazฤƒ plฤƒcerea de a fi ศ™i de a trฤƒi.

Persoanele care trฤƒiesc sentimentele dureroase ale aneantizฤƒrii ศ™i vidului au convingerea cฤƒ doar capitularea de la viaศ›ฤƒ ar putea curma suferinศ›a. Aศ™a trฤƒiesc ele.

Sฤƒ te deprimi fฤƒrฤƒ a cฤƒdea în depresie

Stฤƒrile depresive sunt inerente vieศ›ii psihice naturale. Fac parte din capacitฤƒศ›ile sฤƒnฤƒtoase ale omului. Doar fiind în contact cu sentimentele de neputinศ›ฤƒ, de neajutorare, de tristeศ›e, de vid, de pierdere, persoana îศ™i va putea identifica nevoia de sprijin ศ™i de cฤƒutare a unei soluศ›ii, a unei tentative de rezolvare a dificultฤƒศ›ii interne.  În schimb, depresia goleศ™te psihicul de orice dinamicฤƒ, iar persoana se simte blocatฤƒ. Nu mai poate face un pas de aici înainte, nu se mai percepe în miศ™care, se trฤƒieศ™te aneantizatฤƒ în timp ศ™i spaศ›iu, inert, în pericol de pierdere a vieศ›ii emoศ›ionale, de moarte a universului intern, a populaศ›iei lumii interne, a corpului. Aceste stฤƒri interne conduc la senzaศ›ia fizicฤƒ de epuizare ศ™i la apatie generalizatฤƒ, care genereazฤƒ transformฤƒri neurofiziologice. Depresia implicฤƒ dimensiunea somaticฤƒ, iar reglajele psihice ศ™i somatice se prฤƒbuศ™esc. În stฤƒrile acute, tratamentul medicamentos se impune cu necesitate pentru a se restabili modurile de reglare neurofiziologice ศ™i pentru a proteja persoana în depresie de violenศ›a conflictului intern dintre viaศ›ฤƒ ศ™i moarte ศ™i, astfel, împotriva pericolului suicidal.

Psihoterapia abordeazฤƒ depresia ca o exprimare a unei suferinศ›e prin intermediul simptomelor care sunt purtฤƒtoare de sens, care iniศ›ial au fost „soluศ›ii” de depฤƒศ™ire a suferinศ›ei acute sau severe.

Apฤƒrฤƒri, „soluศ›ii”, tentative de rezolvare

Involuntar, în faศ›a depresiei, oamenii se apฤƒrฤƒ. ศ˜i aศ™a este firesc, întrucât depresia semnalizeazฤƒ lupta internฤƒ între viaศ›ฤƒ ศ™i moarte. Pe de o parte, forศ›ele thanatice ameninศ›ฤƒ sฤƒ vandalizeze ศ™i sฤƒ distrugฤƒ universul intern, toate amintirile despre persoanele dragi, toate persoanele iubite în care ne-am gฤƒsit sprijinul ศ™i suportul de la începutul vieศ›ii pânฤƒ în prezent ศ™i în care ne-am regฤƒsit, care ne-au oglindit bunฤƒtatea ศ™i frumuseศ›ea. Ura ศ™i violenศ›a împotriva lor invadeazฤƒ universul intern, pânฤƒ ajung sฤƒ ameninศ›e viaศ›a fizicฤƒ. Natura umanฤƒ în esenศ›a ei nu cunoaศ™te conceptul de suicid, ci doar pe cel de crimฤƒ, de aceea suicidul în depresie este abordat ca o „crimฤƒ”, o omorâre a unui personaj important emoศ›ional din universul intern, din amintiri. 

Pe de altฤƒ parte, forศ›ele vitale vor fi preluate în mod inconศ™tient de corp, ca reacศ›ie la aceastฤƒ violenศ›ฤƒ emoศ›ionalฤƒ, ศ™i persoana va cฤƒuta involuntar sฤƒ-ศ™i producฤƒ plฤƒcere mâncând, fumând, bând alcool, drogându-se. Apeleazฤƒ la orice substanศ›ฤƒ psiho-activฤƒ, în încercarea corpului de a se regla neurofiziologic. Psihicul se sprijinฤƒ pe corp ศ™i corpul va prelua mandatul genetic pentru a gฤƒsi soluศ›ii de supravieศ›uire în lupta agonicฤƒ, chiar dacฤƒ acesta va apela la adicศ›ii ศ™i dependenศ›e. Orice soluศ›ie este mai bunฤƒ decât ameninศ›area vieศ›ii. Adicศ›iile mereu semnalizeazฤƒ existenศ›a unei depresii. Aศ™ adฤƒuga, fฤƒcând o comparaศ›ie cu anticorpii generaศ›i de lupta organismului cu virusurile, cฤƒ adicศ›ia semnalizeazฤƒ lupta somaticului împotriva depresiei ศ™i faptul cฤƒ tocmai s-a depฤƒศ™it pericolul cel mai mare.

O altฤƒ formฤƒ de luptฤƒ împotriva trฤƒirilor de vid care caracterizeazฤƒ depresia este starea maniacalฤƒ. Acolo unde te-ai aศ™tepta ca persoana sฤƒ trฤƒiascฤƒ o suferinศ›ฤƒ semnificativฤƒ în faศ›a unui eveniment, ea trฤƒieศ™te euforic ศ™i triumfalist. Rฤƒstoarnฤƒ inertul în dinamicฤƒ, fadul în strฤƒlucire, lipsa de viaศ›ฤƒ într-o viaศ›ฤƒ plinฤƒ de acศ›iuni operatorii. Pune viaศ›ฤƒ acolo unde este moarte. Efortul este considerabil ศ™i viaศ›a persoanei este concentratฤƒ doar pe acest proces alchimic.

Acestea sunt tentative de rezolvare, deoarece depresia, dacฤƒ nu este rezolvatฤƒ, tinde sฤƒ irupฤƒ în viaศ›a internฤƒ cu proxima ocazie. Orice simptom care nu îศ™i gฤƒseศ™te un sens va cฤƒuta ­altฤƒdatฤƒ, în mod repetitiv, sฤƒ gฤƒseascฤƒ reparaศ›ia internฤƒ.

Terapia depresiei

Persoanele care trec, în terapie, printr-o depresie îศ™i descriu starea ca fiind asemฤƒnฤƒtoare unei cฤƒderi într-o groapฤƒ din care nu pot ieศ™i sau a unei închideri într-o camerฤƒ goalฤƒ de lut, fฤƒrฤƒ ferestre, fฤƒrฤƒ uศ™i, în întuneric, fฤƒrฤƒ posibilitatea de a ieศ™i. Senzaศ›ia de prฤƒbuศ™it ศ™i captiv paralizeazฤƒ. În cฤƒutarea sensului prฤƒbuศ™irii, a pierderii coerenศ›ei interne, a legฤƒturilor, a stฤƒrii de vidare ศ™i de captivitate, gฤƒsim încercarea persoanei de reconfigurare, reformare ศ™i re-naศ™tere. Gฤƒsim efortul lui de a-ศ™i modela interesele ศ™i pasiunile din lutul pereศ›ilor camerei goale a depresiei, de a-ศ™i sculpta scฤƒrile în groapa depresiei ศ™i nu a aศ™tepta liane care sฤƒ îl scoatฤƒ din groapฤƒ.

Diferenศ›iem între stฤƒri depresive ศ™i depresie datoritฤƒ îngustฤƒrii spaศ›iului intern în depresie, a opririi dinamicii interne ศ™i invadฤƒrii cu angoase paralizante care pun persoana într-o stare de mare suferinศ›ฤƒ. Starea depresivฤƒ conศ›ine trฤƒiri intense ale sentimentelor de neajutorare, neputinศ›ฤƒ, devalorizare, neînsemnฤƒtate a ­propriei persoane, dar spaศ›iul intern nu se restrânge ศ™i rฤƒmâne loc suficient pentru a tolera durerea depresivฤƒ, experienศ›a pierderii ศ™i ambivalenศ›a faศ›ฤƒ de persoana iubitฤƒ, fฤƒrฤƒ a fi speriat de urฤƒ ศ™i de pericolul distrugerii. Doar trecând prin ameninศ›area cu pierderea ศ™i durerea doliului persoana va avea posibilitatea de a trฤƒi vinovฤƒศ›ia cฤƒ a produs o ranฤƒ unei persoane intens învestitฤƒ emoศ›ional ศ™i dorinศ›a de a repara, dedicându-se relaศ›iei. În psihologie se vorbeศ™te despre capacitatea persoanei de a trฤƒi starea depresivฤƒ datoritฤƒ efectului restructurant al trฤƒirilor depresive. 

 

Gabriela Romaneศ›, psiholog clinician, psihanalist în formare

Cele mai citite

Chiriile din Bucureศ™ti au crescut cu 16% รฎn august 2024: Sectorul 1 devine cel mai scump

Preศ›urile chiriilor din Bucureศ™ti au รฎnregistrat o creศ™tere semnificativฤƒ รฎn august 2024, cu un avans de 16% faศ›ฤƒ de aceeaศ™i lunฤƒ din anul anterior,...

Caz ศ™ocant รฎn sport! Atletฤƒ olimpicฤƒ, victimฤƒ a unui incident tragic: A fost incendiatฤƒ de partenerul ei sub privirile fiicei sale

Atletฤƒ olimpicฤƒ din Uganda, ucisฤƒ รฎntr-un atac violent comis de partenerul ei. Rebecca Cheptegei, participantฤƒ la maratonul Jocurilor Olimpice de la Paris, a fost incendiatฤƒ...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ