3.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăSpecialEXCLUSIV. Informații secrete din dosarul "EADS-securizarea frontierelor" au ajuns la suspecți prin...

EXCLUSIV. Informații secrete din dosarul „EADS-securizarea frontierelor” au ajuns la suspecți prin secretarul general adjunct MAI Șova și consiliera Popa?

UPDATE

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne spun că Ingrid Popa-Mocanu ar fi copiat, între altele, solicitările și notele DNA ajunse la Interne în cadrul instrumentării dosarului penal "EADS – securizarea frontierelor". Aceste informații secrete ale DNA ar fi ajuns la suspecți prin secretarul general adjunct, Mihai Șova. Informațiile nu au fost confirmate de DNA, care ne-a transmis că nu se pot face publice alte informații din dosar.

————-

Mihai Șova, secretarul general adjunct al Ministerului de Interne, era servit cu informații secrete de către Ingrid Luciana Popa-Mocanu, consiliera ministrului Gabriel Oprea. Există probe pentru opt astfel de acte materiale. Intre documentele secrete copiate și transmise apoi unor persoane neautorizate, unele au fost din două dosare penale ale DNA.

Aceste date ar fi rezultat în urma perchezițiilor de ieri de la Ministerul de Interne și de la domiciliile celor doi urmăriți penal.Procurorii DNA nu dau informații despre actele copiate de dosarele anticorupție și transmise cel mai probabil suspecților din acele dosare.

Mihai Șova și Ingrid Luciana Popa – Mocanu sunt urmăriți penal pentru divulgare de informații ce nu sunt destinate publicității. Cei doi sunt cercetați în stare de libertate.

Citește și:  Percheziții DNA la Ministerul de Interne. Sunt vizați secretarul general adjunct al ministerului, Mihai Șova, și o consilieră a ministrului Gabriel Oprea

Potrivit unui comunicat DNA, "s-a dispus efectuarea urmăririi penale  față de POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA și ȘOVA MIHAI, consilier al ministrului Afacerilor Interne, respectiv secretar general adjunct, în cadrul aceluiași minister, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale)".

Din probele ridicate la percheziții rezultă că "în zilele de 05.11.2014, 07.11.2014, 12.11.2014, 30.10.2014, 10.11.2014, 06.11.2014 și 07.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, în calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul suspectului Șova Mihai la documente care conțineau informații nedestinate publicității și la care acesta nu avea acces, conform atribuțiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat în scopul obținerii unor foloase necuvenite".

În legătură cu copierea unor acte din dosarele DNA destinate ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ar exista probe că "în data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Șova Mihai la documente confidențiale, emise de către Direcția Națională Anticorupție, care priveau două dosare penale aflate în curs de instrumentare".

Sursele noastre spun că ar fi vorba de solicitări de documente ale DNA, între care contractul cadru EADS, actele adiționale, notele de fundamentare la acestea. De asemenea, solicitări despre responsabilii cu drept de semnătură pe aceste acte, mai spun sursele noastre neconfirmate oficial.Ce-al de-al doilea dosar DNA din care au copiat acte consiliera Ingrid Popa-Mocanu și i le-a dat secretarului Șova pentru a le transmite mai departe ar fi strict secretizat. 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Cele mai citite

La Sovata, Lacul Ursu aduce tuturor răsplata

Am ajuns la Sovata, chiar lângă Lacul Ursu, cu dureri la umărul drept, care reapăruseră, după ce fusese dislocat și pus la loc, acum...

Guo Ping, Huawei: Este necesară crearea unui context de criză înainte de accesarea transformării digitale

Un context de criză ar trebui încurajat și intensificat pentru a contribui la impulsionarea transformării digitale, a declarat  președintele ales prin rotație al Huawei,...

Răceală și gripă: ambele provoacă dureri de cap

Gripa apare frecvent în fiecare an, în sezonul rece. Este bine cunoscut faptul că gripa nu este o răceală severă. Între cele două afecțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă