10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul de stat Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă activă a...

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă activă a NATO în flancul estic al Alianţei

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a pledat, la ultima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, pentru o prezenţă activă a NATO în flancul estic al Alianţei, informează MAE, conform Mediafax.

Cea de-a IV-a rundă a Dialogului Strategic româno-polonez, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, a avut loc la Bucureşti, în perioada 23-14 aprilie.

Delegaţia României a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ. Delegaţia poloneză a fost condusă de Boguslaw Winid, subsecretar de stat în MAE polonez, şi Robert Kupiecki, subsecretar de stat în Ministerul polonez al Apărării.

Conform MAE, "consultările politico-militare au evidenţiat substanţa şi relevanţa Parteneriatului Strategic româno-polonez, care împlineşte 5 ani de existenţă în 2014, precum şi convergenţa poziţiilor României şi Poloniei, în special în contextul actual de securitate".

Delegaţiile română şi poloneză au abordat pe durata celor două zile de consultări o tematică extinsă, cu accent pe situaţia de securitate din Ucraina, perspectivele de evoluţie şi impactul acesteia asupra securităţii euro-atlantice, precum şi imperativul consolidării apărării colective în cadrul NATO, precizează MAE.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a accentuat importanţa pentru România a măsurilor destinate să reasigure Aliaţii estici cei mai expuşi evoluţiilor imprevizibile de securitate din regiune, pledând pentru o prezenţă activă a NATO în flancul estic al Alianţei, menită să reflecte gradul înalt de solidaritate şi coeziune existente la nivel aliat. Potrivit MAE, demnitarul român a subliniat că, în contextul evoluţiilor de securitate din Ucraina, este esenţial ca Alianţa să menţină în atenţie pe termen lung regiunea extinsă a Mării Negre. De asemenea, cele două delegaţii au realizat un schimb de informaţii privind demersurile în plan bilateral şi în cadrul NATO menite să consolideze capacitatea de apărare a celor două state şi a Alianţei.

Totodată, ambele părţi au exprimat sprijinul ferm faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi au subliniat importanţa procesului de reforme în spirit european din ţara vecină. În acest context, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea continuării acordării unui sprijin substanţial Ucrainei şi partenerilor estici, în special Republicii Moldova, în scopul apropierii de structurile europene, element esenţial în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale.

Bogdan Aurescu şi Boguslaw Winid au discutat, totodată, şi referitor la perspectivele celor două ţări de a intra în programul american Visa Waiver şi au convenit continuarea demersurilor pentru a promova modificarea legislaţiei SUA relevante.

În domeniul apărării antirachetă, secretarul de stat român a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului american antirachetă. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi în ceea ce priveşte progresul către capacitatea operaţională iniţială a sistemului antirachetă al NATO, ambele părţi exprimând sprijinul ferm în acest sens.

În marja celei de-a IV-a runde a Dialogului Strategic româno – polonez, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a fost distins cu Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată de Forţele Armate Poloneze unui oficial străin, conferită de ministrul Apărării Naţionale al Republicii Polone, în semn de înaltă apreciere pentru eforturile de aprofundare a relaţiilor de Parteneriat Strategic dintre România şi Polonia.

Prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez la nivelul secretarilor de stat sau adjuncţilor miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Varşovia, în perioada 1-2 martie 2012, fiind urmată de o a doua rundă la Bucureşti (3-4 octombrie 2012) şi o a treia rundă la Varşovia (14-15 martie 2013).

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă