12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialSecretar General ONU: Sunt îngrijorat de uciderea unor jurnaliști în Ucraina

Secretar General ONU: Sunt îngrijorat de uciderea unor jurnaliști în Ucraina

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat vineri “profund îngrijorat” de asasinarea unor jurnalişti şi a unui politician în Ucraina, cerând investigarea imediată tuturor cazurilor pentru garantarea “supremaţiei legii” în această ţară afectată de un conflict, informează Mediafax.

“Secretarul general este profund îngrijorat de veştile recente privind uciderea unor figuri proeminente din Ucraina, printre care Oleg Kalaşnikov şi Oles Buzin”, se arată într-un comunicat al Biroului lui Ban Ki-moon. ONU ia notă de afirmaţiile preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko privind necesitatea investigării ambelor asasinate şi face apel ca “aceste crime să fie anchetate imediat”, potrivit comunicatului.

CITEȘTE ȘI: Noi discuții pe marginea acordului de la Minsk

Anchetarea acestor asasinate “este esenţială pentru asigurarea supremaţiei legii” în Ucraina, a subliniat Ban Ki-moon. Un jurnalist ucrainean conoscut pentru poziţiile proruse a fost împuşcat mortal, joi, la Kiev. Oles Buzin, care avea 45 de ani, a fost împuşcat dintr-o maşină, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Anton Heraşcenko. Asasinatul a intervenit la o zi după ce politicianul ucrainean Oleg Kalaşnikov, un aliat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a fost ucis miercuri la Kiev.

CITEȘTE ȘI: RUSIA, acuzată că alimentează conflictul din Ucraina

Potrivit lui Heraşcenko, cele două crime ar avea legătură cu implicarea victimelor în mişcarea “anti-Maidan”, care s-a opus înlăturării de la putere a lui Ianukovici în 2014. În plus, Olga Moroz, redactorul-şef al cotidianului ucrainean Netecinski Vestnik, a fost găsită moartă, vineri, la domiciliul său din regiunea ucraineană Hmelniţki, pe corp existând urme de violenţă. Un alt jurnalist ucrainean, Serghei Suhobok, a fost asasinat la Kiev pe 13 aprilie. Potrivit organizaţiei Amnesty International, ultimele asasinate din Ucraina ar putea avea motivaţii politice.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă