10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSecolul 21 va fi secolul lui Harry Potter sau nu va fi...

Secolul 21 va fi secolul lui Harry Potter sau nu va fi deloc

Ne batem capul zilnic cu chestiuni marginale precum criza economică, Obama, Occupy Wall Street, capitalism versus socialism, Băsescu versus USL şi alte prostii şi nu mai avem timp să stăm să cugetăm asupra a ceea este cu adevărat important. De când a avut loc experimentul de CERN, lumea noastră s-a modificat în mod fundamental.

 Cunoaşteţi deja povestea: Cercetătorii de la un laborator din Elveţia au lansat un fascicul de neutrino care a fost recepţionat la 730 de kilometri în Italia. La primire, cercetătorii au măsurat că fasciculul a ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decât viteza luminii. Jurnaliştii care au relatat acest eveniment uluitor au remarcat în mod corect că această descoperire aruncă în aer fundamentele fizicii, teoria relativităţii a lui Einstein. Cu atât mai bine, vor spune entuziaştii: E timpul să scăpăm de încorsetările unei teorii vechi de peste 100 de ani şi să gândim îndrăzneţ la teorii alternative: e timpul să renunţăm la calendarul gregorian şi să anunţăm anul 1 după Zephram Cochrane. Să înceapă era Star Trek, era progresului ştiinţific şi al călătoriilor „where no man has gone before”!

 

Toate bune, numai că mai există o consecinţă a acestui experiment: Pentru ca rezultatul celor de la CERN să fie corect atunci ar fi trebuit ca fasciculul de neutrino să fi plecat din Elveţia ÎNAINTE ca cercetătorii să fi apăsat pe butonul de declanşare. Cu alte cuvinte, ceea ce au descoperit oamenii de ştiinţă de la CERN este că legea fundamentală care spunea că efectul urmează cauzei poate fi încălcată şi că este posibil ca efectul să preceadă cauza. Această descoperire are tot felul de implicaţii minunate dintre care cel mai important este că e suficient să gândeşti un lucru să zicem la Bucureşti şi să-ţi doreşti foarte tare ca el să se întâmple la Moscova penru ca acesta să se întâmple. Chestia asta se numeşte „acţiune la distanţă” şi este esenţa însăşi a magiei. Lumea de după experimentul CERN este lumea lui Harry Potter şi Gandalf: ajunge să rosteşti incantaţia potrivită şi puf, se întâmplă! Ne întoarcem aşadar la perioada pre-newtoniană în care toţi învăţaţii erau obsedaţi de magie şi „acţiune la distanţă”. La drept vorbind, însuşi Newton a descoperit principiile mecanicii căutând aceleaşi reguli ale acţiunii la distanţă. Keynes, care i-a studiat opera ocultă, a susţinut chiar că „Newton nu a fost primul om de ştiinţă ci ultimul magician”. Dar Keynes însuşi este modest. El a dovedit în economie că magia există înainte ca fizicienii de CERN să o descopere. În liberalismul clasic, mai întâi investeşti, apoi produci şi la sfârşit consumi. Keynes ne-a arătat că se poate şi invers: Mai întâi consumi – pe bani împrumutaţi de la viitor pe principiul că „pe termen lung toţi suntem morţi” – şi pe urmă mai consumi un pic mai puţin şi tot aşa până la sfârşitul veacurilor. Viziunea asta nu merge prea bine zilele acestea, dar nu vă faceţi griji acum: e din cauza Wall(demort) Street, dar, în curând, Armata lui Dumbledore (a.k.a. Paul Krugman) va triumfa.

Dovezi am avut peste tot dar nu am ştiut să le vedem: Barack Obama a VORBIT despre şi a DORIT schimbare şi speranţă şi a ajuns cel mai puternic om din lume. Putin a DORIT puterea absolută în Rusia şi acum o are. UE a POSTULAT euro şi euro avem. Judecătorii noştrii au DECRETAT bani şi i-au avut. Ponta&Antonescu au DECLARAT că realitatea nu există şi au reuşit să convingă, iar guvernul Boc a declarat succesul reformelor şi austerităţii şi acum suntem în plină Albă ca Zăpada.

Dar poate că nu am abordat potenţialul acestei descoperiri epocale cum trebuie. Poate ar trebui să fim mai îndrăzneţi. Ar trebui poate să revizuim întreaga dispută scolastică: Ar fi cazul să acceptăm că nominaliştii erau limitaţi şi că realiştii aveau dreptate. În lumina ultimelor descoperiri, se pare că dacă gândim o insulă în mijlocul oceanului, atunci ea CHIAR există. Vă imaginaţi potenţialul? Putem împânzi oceanele cu insule pecare le putem popula şi rezolva în acest fel problema aglomerărilor urbane. Dacă putem conjura insule, cu siguranţă nu vom avea probleme să conjurăm locuinţe, hrană, IPad-uri şi IPhone-uri (pentru jocuri pentru că vom comunica prin telepatie) pentru toată lumea. De maşini şi avioane nu vom avea nevoie pentru că vom călători prin puterea gândului. Banii, industria şi agricultura vor deveni complet inutile, vor fi desfiinţate şi în felul acesta vom rezova deopotrivă şi problema inegalităţii sociale şi pe cea a încălzirii globale. Vom fi Dumnezei, dincolo de Bine şi de Rău, bine înfăşuraţi în vălul de ignoranţă, dincolo de barierele mărunte ale raţiunii şi bunului simţ. În faţa acestei perspective paradisiace deschise de experientul de la CERN, nu mai există decât un singur lucru de spus: Help us Obi Wan Kenobi, you’re our only hope!

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă