21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSe redeschide sezonul debransarilor de la termoficare

Se redeschide sezonul debransarilor de la termoficare

In aproximativ o saptamana se redeschide, oficial, sezonul debransarilor pentru cei care vor sa renunte la serviciile sistemelor centralizate de termoficare. „Debransarea este permisa de indata ce timp de trei zile consecutiv se inregistreaza temperaturi mai mari de 10 grade Celsius in intervalul orar 18.00-6.00, ceea ce, potrivit prognozei meteo, se va intampla in acest an in circa o saptamana, zece zile”, a anuntat Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT). Specialistii APICT au estimat ca sezonul debransarilor va fi extrem de plin. „Chiar daca s-au introdus repartitoare, costurile sistemului centralizat raman mari, iar ideea de incalzire "la comun” corespunde din ce in ce mai putin nevoilor din prezent ale oamenilor. Circa 40% din cheltuielile de intretinere ale unui apartament bransat la furnizorii centralizati provin din pierderile din retea”, a aratat Dana Sofia, directorul APICT. Aceasta a mai explicat ca instalatiile vechi si distributia caldurii independent de nevoile utilizatorului reprezinta principala cauza a sumelor mari platite la intretinere.
"Pana de curand, o parte din oameni nu au optat pentru centrala termica pentru ca instalarea acesteia presupunea unele costuri. Acum, cand dobandirea confortului termic prin furnizorii centralizati va implica si ea costuri suplimentare, ne asteptam ca din ce in ce mai multi oameni sa prefere centrala termica”, a mai spus Dana Sofia.
Directorul APICT a apreciat ca reorientarea spre centralele termice este si o reactie la viitoarea eliminare a subventiilor la gigacalorie, care, potrivit primelor estimari, va creste facturile la intretinere cu peste doua milioane de lei lunar din ianuarie 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă