19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSe pregateste privatizarea minelor

Se pregateste privatizarea minelor

Doar cateva chible (galeti) cu minereu se puteau umple de cand liderii ortacilor maramureseni au anuntat en-fanfare redeschiderea a patru mine. Inchise la sfarsitul anului trecut din cauza sistarii alimentarii cu energie electrica, minele urmau sa fie redeschise la 1 mai.
Anuntul victorios al celor ce au negociat esalonarea datoriilor i-a determinat pe multi disponibilizati, care si-au cheltuit demult bruma de "compensatii", sa se creada reangajati incepand chiar din momentul care celebreaza ziua internationala a muncii. Numai ca anuntul s-a dovedit un alt balon de sapun. Directorul Companiei Nationale Miniere Remin, Vasile Pintea, recunoaste ca maximum 100 de mineri vor fi reangajati si asta doar "de mai incolo". Intr-adevar, in 1 mai "s-a dat drumul la energie", insa minele au stat cinci luni in conservare. Pentru a fi redeschise, minele din Baia Sprie, Cavnic si Turt, precum si Flotatia Centrala, trebuie pregatite abatajele, caile de acces etc., pregatire care se va face cu cei 720 de oameni pastrati in sistem pentru "securizare". Iar exploatarea propriu-zisa a minereului va incepe doar in luna iunie, pe un singur schimb. Directorul Remin spera ca productia lunara va fi de 15-20 de tone de minereu si sustine ca e o incercare de a cheltui doar cat se produce, pentru ca subventiile sunt excluse.
Daca activitatea de extractie va incepe doar dupa o luna, cum vor plati prima "rata" precum si consumul actual de energie electrica, conform protocolului? "Mai avem in stoc ceva concentrate, de fapt, de la inceputul anului din acel stoc traim", spune Pintea. Cumparatorul este concernul Trafigura, cei care au girat achizitionarea totala a productiei de la Remin, iar pretul este cel stabilit de Bursa de la Londra.
Facand exceptie de "masivele reangajari" anuntate de liderii Uniunii Sindicale Miniere, mineritul maramuresean pare a trai miracolul resuscitarii. In fapt, doua dintre declaratiile contradictorii ale directorului Companiei Remin pun sub semnul intrebarii viitorul, si nu rentabilitatea, mineritului de stat. "Nu am vrut sa ne acuze cineva ca nu am incercat. O sa vedem daca ne incadram in costuri", a spus Pintea, care a adaugat ca a discutat deja cu "ministeriabilii" de la Directia Generala Resurse Minerale tactica unei noi hotarari de guvern privind privatizarea minelor – "cea veche nu era buna", a motivat directorul Companiei Remin. Interesul urias pentru privatizarea minelor demonstreaza ca exploatarea acestora ar fi rentabila, nerentabil este doar sistemul mineritului-social pe care nimeni nu a avut interesul sa-l inlocuiasca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă