23.9 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialSe năruie un imperiu al afacerilor pe piața de capital

Se năruie un imperiu al afacerilor pe piața de capital

Dat în urmărire internațională, milionarul a murit într-un spital din Iordania. Moartea lui Cătălin Chelu încheie, la Galați cel puțin, un capitol major, cel al miliardarilor apăruți imediat după 1990.

Moartea omului de afaceri Cătălin Chelu, dat în urmărire internațională, a fost confirmată de Ministerul de Externe. „În urma demersurilor întreprinse de Ambasada României în Regatul Hașemit al Iordaniei, vă transmitem că, potrivit informării primite din partea unui spital din Amman, se confirmă decesul cetățeanului român în cauză. Decesul a survenit la data de 8 decembrie 2014. În prezent, reprezentantul Ambasadei României la Amman se află la spital, formalitățile specifice fiind în curs de îndeplinire. După obținerea tuturor documentelor eliberate de autoritățile iordaniene, Ambasada României la Amman va proceda la înregistrarea decesului în registrele de stare civilă române, conform solicitării aparținătorilor”, este răspunsul primit ieri după-amiază de la Biroul de Presă al MAE. Un medic gălățean ne-a confirmat că încă de acum câțiva ani se știa că milionarul suferea de o foarte gravă insuficiență cardiacă. Ar urma ca astăzi trupul neînsuflețit să fie adus în țară și depus la Biserica Sf. Nicolae din Galați. Potrivit unor apropiați ai familiei, milionarul va fi înhumat în orașul natal, Craiova, unde e înmormântat și tatăl său.

Se încheie capitolul miliardarilor din ’90

Moartea lui Cătălin Chelu încheie, la Galați cel puțin, un capitol, cel al miliardarilor apăruți imediat după 1990, prin afaceri aflate deseori la limita legii sau de-a dreptul inginerii financiare. Printre acești primi miliardari, care au dat lovitura la Galați cu alt gen de afaceri decât jocurile de întrajutorare, dar la fel de controversate, se aflau Cătălin Chelu, Maricel Păcuraru, recent condamnat în dosarul Poșta, și Ștefan Chiriac, patronul Chiriac Holding Company. Între Cătălin Chelu și Maricel Păcuraru a existat o concurență în afaceri, dar și în viață, pentru că Păcuraru s-a căsătorit cu Corina, prima soție a lui Chelu. La Galați, Cătălin Chelu a devenit cunoscut la începutul anilor ’90, când a demarat afacerea cu televiziunea prin cablu TV ConySAT, devenită ulterior MegaTV, pe care a extins-o rapid în județele din Moldova și Muntenia. A continuat cu cumpărarea cupoanelor de privatizare, prin care a devenit acționar al unor societăți din Galați și Tecuci, după care a trecut la preluarea controlului cât mai multor societăți comerciale.

Se spune că mentorul său a fost Sorin Ovidiu Vîntu. Așa a ajuns la speculațiile de pe piața de capital prin intermediul unor „firme-fantomă“, 7 grupuri de SRL-uri, fiecare grupat în jurul unui SA. Dăm doar două exemple: pe Str. Dogăriei nr. 133 este sediul unui SA şi al altor 16 SRL-uri, toate fiind acţionare la SIF Oltenia, iar pe Str. Fraternităţii nr. 9, se află sediile a 23 de SRL-uri, de asemenea acţionare la SIF Oltenia. Chelu devenise acționar majoritar la foarte multe firme, de la Galați, Tecuci, Brăila, Iași, Comarnic, Giurgiu, la Târgoviște, Slatina și Târgu Jiu, după un scenariu standard.

Cumpăra un pachet de acţiuni, iar din postura de acţionar minoritar îşi asigura loialitatea unuia sau mai multor membri ai conducerii societăţii și cu ajutorul acestora intra în posesia pachetului majoritar de acţiuni. Chelu lucra de unul singur, așa că e previzibil ca acest imperiu să se năruie odată cu moartea sa.

La final, fuga din țară

Cătălin Chelu a fost dat în urmărire internațională pe 11 septembrie. A fugit din țară după ce Curtea de Apel București l-a condamnat la 6 ani de închisoare pentru încercarea de mituire a chestorului-șef Dan Valentin Fătuloiu, căruia i-a oferit două limuzine și bani, în valoare totală de un milion de euro, pentru ca Fătuloiu ”să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin şi complicii acestuia”. Chelu este cercetat de procurorii DIICOT în dosarul 394/D/P/2007, fiind acuzat de „infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, prin intermediul a 130 de societăți comerciale”.

Cele mai citite

Creatorul de modă Roberto Cavalli s-a stins din viață

Roberto Cavalli, celebrul creator de modă italian cunoscut pentru creațiile sale extravagante și inovatoare, a încetat din viață vineri, la vârsta de 83 de...

Dreapta Unită îi cere demisia președintelui AEP, Toni Greblă

Alianţa Dreapta Unită(ADU) îi cere preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare, potrivit...

VIDEO. Un tânăr a murit, subit, în timp ce se tatua. “Au fost 6-7 medici, au încercat să îl resusciteze”

Participanții la festivalul de tatuaje din Timișoara au trăit o tragedie uluitoare când un tânăr de 23 de ani a murit în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă