25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSe intarzie procesul referitor la constructia de langa Catedrala Sf. Iosif

Se intarzie procesul referitor la constructia de langa Catedrala Sf. Iosif

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au protestat ieri fata de tergiversarea formalitatilor in cazul procesului intentat pentru a opri lucrarile la cladirea care se ridica langa Catedrala Sf. Iosif. „Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti isi exprima indignarea si protesteaza public fata de modalitatea in care justitia romana intelege sa-si indeplineasca atributiile legale si sa aduca la cunostinta opiniei publice un fapt deosebit de grav, care constituie o dovada indubitabila a aservirii justitiei romane”, se arata in protestul celor de la Arhiepiscopie.
Acestia au afirmat ca s-au adresat tuturor institutiilor abilitate sa rezolve problema, dar acestea i-au indrumat catre justitie. Cererea depusa de Arhiepiscopie, este de a se constata nulitatea absoluta a autorizatiei de construire zace in arhiva Tribunalului Bucuresti, dupa cum au precizat reprezentantii Arhiepiscopiei. La aproape sase luni de la declansarea actiunii lor, nu au primit nici un termen de judecata. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa stramute dosarul, inca din 12 august, la Tribunalul Constanta, insa Tribunalul Bucuresti nu a trimis imediat dosarul, ci l-a mai tinut pana pe 13 septembrie. „Esti legat la maini si la picioare, in timp ce constructia creste”, a concluzionat avocatul Daniel Fenechiu.
„Mi se pare ca este protejata firma (n.r. – care ridica cladirea de langa Catedrala). Nu stiu cum gasesc ei frumos sa vada langa edificiul Catedralei o cladire moderna, socanta, care arata urat. Noi am cerut sa se opreasca lucrarile si sa mergem in justitie. Am indoieli serioase in independenta justitiei”, a declarat Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti. Acesta a declarat ca nu a stiut cate etaje va avea cladirea atunci cand a dat acordul de principiu, pe care ulterior l-a retras, dupa ce au aparut problemele de la Biserica Armeneasca.
Dupa ce au inceput lucrarile, au aparut primele probleme – si anume deformari ale terenului situat intre Catedrala si limita de proprietate, dupa cum a afirmat Daniel Baciu, consilier al Arhiepiscopiei pe probleme tehnice. Acesta a prezentat cazul unei catedrale din Boston, care a avut de suferit de pe urma construirii unei cladiri inalte in vecinatate. Pentru ca acest lucru sa nu se intample si la noi, ar trebui efectuate studii aprofundate pentru intreaga zona limitrofa. Pericolul cel mai mare, dupa cum a precizat Baciu, este amplificarea efectelor unui cutremur pentru Catedrala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă