Magnatii Romaniei au fost din nou clasificati in topul celor mai bogate persoane din tara. Printre cele 300 de nume mai mult sau mai putin cunoscute se numara si 93 de personaje din Transilvania si Banat. Zona de vest si centru a Romaniei are cei mai multi afaceristi prezenti in top, in afara de Bucuresti.
Uneori in spatele unei afaceri uriase sta o poveste de succes sau un scandal. De aceea persoanele nominalizate sunt in mare parte mediatizate si de notorietate, nu totdeauna pozitiva. La nivelul la care au ajuns oamenii de afaceri prezenti in topul celor mai bogati romani nu se mai pune problema de afaceri dubioase. Vorba lui Onasis: „Nu ma intrebati cum am facut primul milion de dolari. Dupa acesta pot sa justific fiecare banut”.
Dar tocmai acest prim milion de dolari este interesant de aflat cum l-au facut nominalizatii in topul revistei „Capital”. Cu atat mai mult cu cat respectivul clasament a fost facut pe baza actelor justificative depuse de nominalizati la finantele publice si Registrul Comertului. Deci toate averile estimate provin din bani curati si nu din economia subterana.
Ar fi interesant de aflat adevaratul clasament in care sa fie estimate si veniturile nedeclarate. Nu intamplator din toata zona de vest si centru a tarii, Clujul este judetul cu cei mai multi magnati, nu mai putin de 18, cu o avere totala de 915 milioane de dolari. Un capital deloc de neglijat la care se adauga si oamenii de afaceri mai mici care nu au fost cuprinsi in „Top 300”.
Clujul a beneficiat de un start „furat” fata de restul Transilvaniei. Cei mai multi dintre magnatii de aici si-au inceput afacerile cu bani de la Caritas, de unde au scos sume imense in mai multe randuri, profitand de faptul ca jocul piramidal se desfasura pe terenul propriu. Cei mai multi bani de la Caritas au fost investiti in afaceri imobiliare cu profituri uriase intr-un oras care aspira la titlul de „capitala a Ardealului”.
Cel mai bogat personaj cu afaceri in Cluj este omul de afaceri Stefan Vuza, cu o avere estimata de 250 de milioane de dolari. El este secondat de inca 17 oameni de afaceri, majoritatea cu investitii in industrie si imobiliare.
Cu toate ca in Cluj s-au adunat cei mai multi milionari in dolari din Transilvania nu se poate spune ca aici si-au facut cuib si cei mai bogati. Primul judet din zona de vest in ceea ce priveste totalul averii personajelor din „Top 300” este Bihorul. Aici doar sase oameni de afaceri isi impart cele peste 1,13 miliarde dolari.
Spre deosebire de Cluj, in Bihor capitalul este mult mai bine concentrat in mana unor potentati. Primii in top sunt fratii Micula, controversati oameni de afaceri patronii imperiului „European Drinks &Food”. Cei doi stau pe un „sac de bani” plin cu 770 de milioane de dolari, scosi din apa de izvor, alcool si snakcs-uri, si se afla pe locul patru in topul revistei „Capital”.
Cele doua judete din Banat sunt mult sub nivelul Transilvaniei si Crisanei cu un capital de doar 869 milioane de dolari. Cei mai bine plasati dintre magnatii banateni sunt tot doi frati. Este vorba de Emil si Marius Cristescu, cu o avere estimata de 210 milioane de dolari.
Intre nominalizati apare si patronul echipei „Jiul”, Alin Simota, fost partener de afaceri al lui Miron Cozma si Zaher Iskandarany.