5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialSe cauta un pact european

Se cauta un pact european

Ministrii de Interne si de Externe ai celor opt tari mediteraneene (Spania, Italia, Portugalia, Franta, Grecia, Malta, Cipru si Slovenia) s-au intalnit ieri la Madrid pentru a discuta despre imigratie, problema comuna pe care fiecare stat a abordat-o, pana acum, diferit.

Adeptul liniei dure, ministrul francez de Interne (si viitor candidat la Presedintie), Nicolas Sarkozy, si-a reafirmat opozitia categorica fata de masurile de „regularizare in masa”, declarand ca acestea nu fac decat sa incurajeze imigratia ilegala. Situatiile trebuie analizate „de la caz la caz”, decizia favorabila regularizarii fiind rezervata „cazurilor umanitare”, sustine Sarkozy. El a criticat Spania si Italia, care au regularizat recent situatia catorva mii de imigranti ilegali. In replica, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat ca tara sa nu are nevoie de lectii de la Franta, ale carei suburbii cu locuitori de origine maghrebiana si africana s-au „inflamat” in toamna lui 2005.
La Madrid, Sarkozy a venit cu propunerea incheierii unui „pact european” asupra imigratiei, presupunand „fuzionarea politicilor nationale” in acest domeniu.
Indiferent cum au abordat problema imigratiei, mai dur sau cu indulgenta, statele mediteraneene sunt de acord asupra unei idei: ca imigratia ilegala nu este doar o problema locala, ci una care afecteaza intreaga Europa (chiar daca nu toate statele sunt „in prima linie”), motiv pentru care este necesara o abordare comuna la nivel european. Cele opt state mediteraneene au cerut insistent mai multe investitii si eforturi pentru intarirea frontierei exterioare a UE, Sarkozy cerand si extinderea puterilor Agentiei europene pentru gestionarea cooperarii operative la frontierele exterioare (Frontex), dandu-i-se dreptul de a „rechizitiona mijloace militare (inclusiv navale) sau ale politiilor nationale, pentru interventii in cazul unui aflux masiv de imigranti”. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a adoptat insa un ton mult mai bland la Bucuresti, la Sommet-ul Francofoniei, unde s-a intalnit cu sefii multor state de origine a imigrantilor ilegali. El le-a propus acestor state „un parteneriat pentru dezvoltare”, prin care potentialii imigranti ar avea mai multe sanse in tara de origine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă