22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSe cautฤƒ ลŸef pentru serviciul secret al Internelor (ARTICOL INTEGRAL)

Se cautฤƒ ลŸef pentru serviciul secret al Internelor (ARTICOL INTEGRAL)

Direcลฃia Generalฤƒ de Informaลฃii ลŸi Protecลฃie Internฤƒ este ลฃinta unor critici privind ineficienลฃa în domeniile pentru care a fost înfiinลฃatฤƒ, ลŸi anume siguranลฃa naลฃionalฤƒ ลŸi protecลฃia informativฤƒ, deลŸi instituลฃia a fost restructuratฤƒ, iar noi numiri la vârf au fost fฤƒcute în decembrie anul trecut.

Actuala conducere a serviciului secret al MAI, reprezentatฤƒ de directorul Cristian Laลฃcฤƒu ลŸi adjuncลฃii sฤƒi Mihai Sava ลŸi Adrian Jurcฤƒ, nu a avut „randamentul scontat”. Nu atât din vina lor – ลŸi-au condus bine structurile teritoriale de unde provin, spun surse MAI -, cât mai ales din cauza ลŸerpฤƒriilor construite ani în ลŸir la centrala DGIPI, care s-a ocupat mai puลฃin de combaterea infracลฃionalitฤƒลฃii care aduce atingere siguranลฃei naลฃionale, fiind mai mult folositฤƒ ca armฤƒ împotriva adversarilor politici. Un exemplu edificator în acest sens, îl reprezintฤƒ episodul de la alegerile prezidenลฃiale din 2009, când liderul PSD, Marian Vanghelie,  a anunลฃat cฤƒ va folosi arhiva DGIPI împotriva lui Traian Bฤƒsescu.

Ce ar trebui sฤƒ facฤƒ DGIPI

 Sฤƒ culeagฤƒ informaลฃii despre eventualele relaลฃii ale angajaลฃilor de la Interne cu interlopi sau alte structuri infracลฃionale din zona politico-financiarฤƒ (care include numiri pe funcลฃii contra cost, dare de mitฤƒ pentru obลฃinerea unor contracte, etc.).

 Sฤƒ transmitฤƒ informaลฃiile la Parchetul General sau Direcลฃia Generalฤƒ Anticorupลฃie pentru a se constitui în dosare penale.

 Sฤƒ punฤƒ la dispoziลฃia structurilor operative (care se ocupฤƒ de prinderi în flagrant) logistica pe care o deลฃine (interceptฤƒri în special în medii ambientale).

În limbajul de lemn, DGIPI are urmฤƒtoarele prioritฤƒลฃi strategice:

1) Optimizarea ลŸi modernizarea Direcลฃiei Generale de Informaลฃii ลŸi Protecลฃie Internฤƒ, prin configurarea elementelor de dezvoltare ลŸi consolidare instituลฃionalฤƒ, în contextul modificฤƒrilor structural-organizatorice;

 2) CreลŸterea capacitฤƒลฃii de rฤƒspuns la ameninลฃฤƒrile, riscurile ลŸi vulnerabilitฤƒลฃile aferente domeniului de responsabilitate, concomitent cu îmbunฤƒtฤƒลฃirea aptitudinilor de evaluare a situaลฃiei operative ลŸi previzionare a evoluลฃiei acesteia;

3) Combaterea eficientฤƒ, prin activitatea specificฤƒ, a crimina-litฤƒลฃii transfrontaliere;

4) Planificarea ลŸi angajarea cu rigurozitate a efortului informativ cu caracter anticipativ privind vulne-rabilitฤƒลฃi, riscuri ลŸi disfuncลฃionalitฤƒลฃi în aplicarea legii de cฤƒtre structurile Ministerului Administraลฃiei ลŸi Internelor, în scopul îndeplinirii sarcinilor ce revin instituลฃiei conform Planurilor ลŸi Programelor elaborate ลŸi aprobate de C.S.A.T., precum ลŸi a Planului de Acลฃiune Schengen;

5) Asigurarea suportului informativ necesar desfฤƒลŸurฤƒrii în bune condiลฃii a unor evenimente de importanลฃฤƒ majorฤƒ.

Ce nu a fฤƒcut DGIPI – ultimele scandaluri celebre

 DGIPI nu a avut nici o contribuลฃie la destructurarea reลฃelei de criminalitate politico-financiarฤƒ din Portul Constanลฃa, în care era implicat de câลฃiva ani (înainte de a fi numit) ลŸi fostul secretar general al MAI Laurenลฃiu Mironescu, alฤƒturi de senatorul Mircea Banias.

 DGIPI a avizat numirea pe funcลฃie a lui Mironescu, deลŸi trebuia sฤƒ ลŸtie ลŸi sฤƒ informeze despre relaลฃiile suspecte ale acestuia cu lumea infracลฃionalฤƒ. Dosarul a fost instrumentat informativ de SRI ลŸi probat de procurorii anticorupลฃie. În aceeaลŸi zonฤƒ, DGIPI nu a contribuit la blocarea returnฤƒrii ilegale de TVA a circa 60 de milioane de euro cฤƒtre Saad Baaklini, apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu.

 DGIPI nu a avut nici o contribuลฃie la curฤƒลฃarea de corup-ลฃie a Vฤƒmilor ลŸi Punctelor de Trecere a Frontierei. Dosarele în care au fost arestaลฃi peste 200 de funcลฃionari publici – vameลŸi ลŸi poliลฃiลŸti de frontierฤƒ – au fost opera DGA (la iniลฃiativa chestorului Liviu Popa, acum ลŸeful Poliลฃiei) ลŸi DNA, cu ajutorul SRI ลŸi conducerea Poliลฃiei de Frontierฤƒ. DGIPI a lipsit, deลŸi una dintre principalele atribuลฃii este securizarea ลŸi eliminarea corupลฃiei de la graniลฃele ลฃฤƒrii (condiลฃie esenลฃialฤƒ pentru a intra în spaลฃiul Schengen). Mai grav, SRI a cerut ca DGIPI sฤƒ nu cunoascฤƒ amฤƒnunte despre aceste acลฃiuni pentru a nu se scurge informaลฃiile spre suspecลฃi, spun sursele RL.

 DGIPI nu a fฤƒcut informฤƒri despre protecลฃia oferitฤƒ liderilor interlopi de unii ลŸefi din poliลฃiile judeลฃene. Celebrฤƒ este prietenia dintre fostul ลŸef al Poliลฃiei Neamลฃ, Aurelian ลžoric, cu liderul intelop Gheorghiลฃฤƒ Mararu, executat în stil mafiot într-o cafenea, despre care DGIPI nu a oferit informaลฃii.

  DGIPI nu l-a protejat informativ pe fostul secretar de stat din MAI, Dan Fฤƒtuloiu, care s-a autodenunลฃat direct la DNA cฤƒ omul de afaceri Cฤƒtฤƒlin Chelu l-a ameninลฃat ลŸi apoi i-a oferit mitฤƒ un milion de euro, o casฤƒ ลŸi alte bunuri ca sฤƒ anuleze decizia de conexare a celor 48 de dosare penale (infracลฃiuni economice) deschise pe numele suspectului, demers care i-ar fi adus condamnarea de cฤƒtre instanลฃele de judecatฤƒ (infracลฃiunile continuate nu pot fi sancลฃionate doar cu amenzi administrative).

Poate fi desfiinลฃatฤƒ DGIPI?

„Nu!”, ne spune ministrul Internelor Traian IgaลŸ, deoarece aceastฤƒ instituลฃie este corespondentฤƒ instituลฃiilor de Afaceri Interne din Uniunea Europeanฤƒ ลŸi este singura instituลฃie din MAI cu atribuลฃii în siguranลฃa naลฃionalฤƒ. Nici nu se poate ลฃine pe bani publici o armatฤƒ de ofiลฃeri care în cel mai fericit caz nu fac mai nimic, dar au salarii nete între 5.000 ลŸi 8.000 lei. Dacฤƒ mai precizฤƒm ลŸi faptul cฤƒ SRI poate suplini atribuลฃiile de siguranลฃฤƒ naลฃionala ale DGIPI ลŸi cฤƒ multe din atribuลฃiile DGIPI se regฤƒsesc ลŸi la alte structuri ale MAI ca Direcลฃia Generalฤƒ Anticorupลฃie,  Direcลฃia de Combatere a Criminalitฤƒลฃii Organizate ลŸi Direcลฃia de Operaลฃiuni Speciale (structurฤƒ extrem de eficientฤƒ în ultimele ลŸase luni), atunci ce ar fi de fฤƒcut? Ministrul IgaลŸ ne-a anunลฃat cฤƒ deocamdatฤƒ lucreazฤƒ la un proiect de îmbunฤƒtฤƒลฃire a activitฤƒลฃii DGIPI, refuzând sฤƒ precizeze dacฤƒ va schimba conducerea instituลฃiei. Surse MAI dau ca sigurฤƒ schimbarea conducerii „pentru a-i proteja pe Laลฃcฤƒu, Sava ลŸi Jurcฤƒ. „Laลฃcฤƒu a lucrat la Combaterea Crimei Organizate, unde a avut rezultate; Sava ลŸi Jurcฤƒ au fost ลŸefi la serviciile teritoriale ale DGIPI, unde au avut rezultate. Cei trei, însฤƒ, nu i-au putut ลฃine în mânฤƒ pe ofiลฃerii din centrala DGIPI, mult mai versaลฃi într-ale pragmatismului politic, care ลŸtiu cum sฤƒ-ลŸi conserve protectorii, ลŸtiu cum sฤƒ manipuleze informaลฃiile compromiลฃฤƒtoare pentru a obลฃine funcลฃii sau alte beneficii”, spun sursele RL.

DGIPI, structura toxicฤƒ a statului de drept?

 Serviciul secret al MAI a fost înfiinลฃat în februarie 1990 de CFSN cu numele „UM 0215″, cu scopul de a ลฃine sub observaลฃie partidele istorice ลŸi opoziลฃia de atunci. Toลฃi ofiลฃerii proveneau de la fosta Securitate. Acest serviciu a coordonat mineriadele, fiind implicat direct în violenลฃele împotriva protestatarilor regimului Iliescu. Conducฤƒtorii instituลฃiei au fost Florin Clapod ลŸi Dan Gheorghe, implicaลฃi ลŸi în scandaluri de corupลฃie.

Dupฤƒ schimbarea puterii din 1997, pentru a scฤƒpa de foลŸtii ofiลฃeri de Securitate, care excelau ลŸi în corupลฃie ลŸi contrabandฤƒ, ministrul de Interne de atunci Gavril Dejeu a desfiinลฃat UM 0215, trecându-i în rezervฤƒ pe cei mai mulลฃi foลŸti ofiลฃeri de Securitate. În anul 1998, Dejeu a înfiinลฃat UM 0962 de protective informative, instalându-l la conducerea instituลฃiei pe Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”. La început, ลŸi Virgil Ardelean a dat rateuri deoarece nu a avut informaลฃii despre mineriadele din 1999, în sprijinirea cฤƒrora au fost implicaลฃi ลŸi ofiลฃeri de Interne.

Dupฤƒ revenirea lui Ion Iliescu ca preลŸedinte, majoritatea foลŸtilor ofiลฃeri de Securitate au fost reactivaลฃi în „UM 0962″, dar Ardelean ลŸi-a menลฃinut funcลฃia graลฃie sprijinului (prieteniei) ministrului de Interne de atunci, Ioan Rus (amândoi erau din Cluj). În 2002, serviciul s-a „reformat” cฤƒpฤƒtând denumirea de DGIPI. Vulpea a rezistat pânฤƒ în 2007, când ลŸi-a dat demisia dupฤƒ scandalul fugii din ลฃarฤƒ a lui Omar Hayssam (condamnat pentru rฤƒpirea jurnaliลŸtilor români la Bagdad). De menลฃionat cฤƒ în perioada în care Vulpea a fost ลŸef, în dosarele penale celebre (cazurile Pฤƒvฤƒlache,  Micky ลžpagฤƒ etc.) s-au regฤƒsit note informative ลŸi despre politicienii PSD.

Dupฤƒ plecarea „Vulpii”, la ลŸefia DGIPI a urmat colonelul Petre Albu, care a fost schimbat pentru ineficienลฃฤƒ. A urmat Cornel ลžerban, arestat în scurt timp pentru corupลฃie (în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu). Apoi, în 2009, dupฤƒ instalarea pesedistului Dan Nica ca ministru al MAI, la conducerea DGIPI a fost numit controversatul general Gelu Drฤƒjneanu, apropiat al lui Vanghelie ลŸi al senatorului PSD Cฤƒtฤƒlin Voicu. A fost perioada în care Vanghelie a anunลฃat cฤƒ a intrat în posesia arhivei de note informative a DGIPI ลŸi o va folosi împotriva lui Traian Bฤƒsescu, Elena Udrea, Teodor Stolojan. Dupฤƒ plecarea PSD de la guvernare, în octombrie 2009, la conducereaa DGIPI a fost numit ลžtefan Pop, specializat mai mult în diplomaลฃie.

Sub conducerea lui Pop, DGIPI nu a fost capabil nici mฤƒcar sฤƒ facฤƒ o notฤƒ despre mitingul a câteva mii de poliลฃiลŸti, care a culminat cu o deplasare neautorizatฤƒ la Palatul Cotroceni, unde ลŸi-au aruncat ลŸepcile ลŸi au strigat, pe lângฤƒ „Jos Bฤƒsescu”, „IeลŸi afarฤƒ/Javrฤƒ ordinarฤƒ”. De asemenea, DGIPI nu a avut note informative despre dosarele de mare corupลฃie sau spฤƒlฤƒri de bani (ca de exemplu despre devalizarea Petromservice, deลŸi existau ofiลฃeri DGIPI care frecventau anturajul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu). Nici noua echipฤƒ, în frunte cu Laลฃcฤƒu, instalatฤƒ la conducerea DGIPI în decembrie 2010, nu a dat rezultate. Ce e de fฤƒcut? Ministrul tace, dar specialiลŸtii spun cฤƒ DGIPI trebuie desfiinลฃat, iar atribuลฃiile de siguranลฃฤƒ naลฃionalฤƒ ลŸi de protecลฃie informativฤƒ ale acesteia ar trebui preluate de Direcลฃia de Operaลฃiuni Speciale ลŸi de Direcลฃia Generalฤƒ Anticorupลฃie, care au fost „extrem de active în instrumentarea dosarelor de corupลฃie”. 

 

Cele mai citite

Romรขn condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare, adus รฎn ศ›arฤƒ din Italia

Un bฤƒrbat dat รฎn urmฤƒrire internaลฃionalฤƒ, dupฤƒ ce a fost condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare pentru trafic de persoane, a...

Zeci de percheziศ›ii la o reศ›ea de cฤƒmฤƒtฤƒri care acordau รฎmprumuturi cu dobรขnzi chiar de 100%

Poliศ›ia Romรขnฤƒ anunลฃฤƒ cฤƒ sunt efectuate, marศ›i dimineaศ›ฤƒ, 37 de percheziลฃii รฎn Ilfov, Dรขmboviลฃa ลŸi BucureลŸti, รฎntr-un dosar รฎn care 10 persoane sunt cercetate...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ