20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScutul antiracheta - motiv de destabilizare globala

Scutul antiracheta – motiv de destabilizare globala

Rusia a primit cu raceala propunerile secretarului american al apararii, Robert Gates, aflat la Moscova pentru  scutul antiracheta din Europa Centrala.

Gates a avut programate intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin, cu vicepremierul Serghei Ivanov si cu omologul sau rus, Anatoli Serdiukov. Inca de la prima  intalnire a lui Gates, cea cu ministrul rus al Apararii, propunerile reinnoite ale Washingtonului de cooperare cu Rusia in domeniul apararii strategice antiracheta au fost primite sec, oficialul rus declarand, la finalul intrevederii, ca "sistemul antiracheta este un factor destabilizator grav, ce ar putea exercita o influenta considerabila asupra securitatii regionale si mondiale".
Potrivit presei ruse si americane, seful Pentagonului dorea sa propuna Rusiei o serie de masuri concrete si mai extinse, cum ar fi schimbul de informatii si tehnologii in domeniu si accesul expertilor rusi la obiectivele sistemului antiracheta din Europa Centrala. New York Times cita un oficial de la Pentagon potrivit caruia SUA ar putea propune Rusiei integrarea sistemelor antiracheta ale celor doua tari, desi saptamana trecuta Serghei Ivanov aprecia ca lipsite de orice temei discutiile privind posibilitatea unei cooperari ruso-americane in acest domeniu. Autoritatile americane nu ascund faptul ca au facut aceste concesii fata de Rusia la presiunile aliatilor europeni.
SUA prevad instalarea in Polonia a unor rachete de interceptare si un radar in Cehia, dar Rusia afirma ca proiectele risca sa suscite tensiuni si o cursa a inarmarilor. Afacerea a divizat aliatii Washingtonului, Germania cerand ca americanii sa risipeasca temerile Moscovei, in timp ce Polonia si Cehia considera ca rusii nu au dreptul sa se amestece in aceasta problema.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă