Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat astăzi, după o întrevedere cu omologul său ucrainean, Konstantin Grişenko, că este posibilă o întâlnire la vârf cât mai curând între preşedintele Traian Băsescu şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.
„Am convenit ca echipele noastre să finalizeze pachetul juridic bilateral cât de repede se poate„, a spus ministrul Baconschi. Ministrul român de externe a precizat că, după finalizarea acestuia, va fi necesară o „întâlnire la vârf”.
Surse bine informate ne-au spus că ministrul ucrainean de externe ar urma să aibă o întâlnire, în această după-amiază, şi cu preşedintele Traian Băsescu.
De altfel, la finalul întâlnirii, ministrul Grişenko a declarat că au convenit să accelereze „tratatele şi documetele bilaterale privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre statele noastre” şi l-a invitat, la rândul său, pe ministru Baconschi în cel mai scurt timp în Ucraina.
„L-am invitat pe ministrul Teodor Baconschi în Ucraina într-un timp care îi convine lui”, a spus Grişenko.
Ministrul de externe al Ucrainei, Konstantin Grişenko, se află la Bucureşti, într-o vizită oficială, prima după mai bine de trei ani, la invitaţia ministrului român de Externe.
Cei doi au avut pe agenda de discuţii probleme legate de securitate, inclusiv cea energetică. Întrebat care este poziţia Ucrainei legată de amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, ministrul de externe de la Kiev a declarat că „această politică (a apărării antirachetă – n.r.) trebuie să fie îndreptată către consolidarea securităţii pentru întregul continent european şi trebuie luate în considerare totodată aspectele politice ale acestei chestiuni”. Totodată, Grişenko a precizat că ar fi interesat să aibă nişte consultări „atât cu partenerii din România, cât şi cu partenerii din Statele Unite”. A avut loc şi un schimb de opinii pe tema perspectivei soluţionării conflictului din Transnistria.
De asemenea, în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române din Ucraina, problemă spinoasă pe agenda celor două state, ministrul Baconschi a spus că a avut „un dialog deschis” cu omologul său şi că este căutată „o armonizare a abordărilor în privinţa drepturilor specifice” pe care ar trebui să le aibă atât cetăţenii români din Ucraina precum şi cetăţenii ucraineni din România.
„Ne interesează ca cele două minorităţi să se bucure de drepturi europene, la aceleaşi standarde, şi discutăm fără prejudecăţi despre cum putem să îmbunătăţim situaţia lor.Ne dorim ca în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene în domeniu să abordăm chestiunile legate de drepturile celor două minorităţi în mod transparent şi cu toată voinţa de a rezolva orice problemă”, a spus Baconschi.
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe Konstantin Grişcenko a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul financiar acordat pentru securizarea Centralei de la Cernobîl.
„Doresc să mulţumesc Guvernului României pentru participarea la evenimentele de la Kiev pentru comemorarea a 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl şi mulţumesc totodată României pentru aportul financiar acordat în vederea dezvoltării unor proiecte la Cernobîl”, a spus Konstantin Grişcenko.
Alte teme aflate în dezbatere au fost stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale şi regionale, inclusiv perspectiva europeană a Ucrainei. Ministrul român de externe a subliniat susţinerea acordată liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni precum şi disponibilitatea României de a-i împărtăşi Ucrainei din experienţa sa în procesul de integrare europeană.